Палачинки от лимец

Вдъхновена от приготвените с био продукти Палачинки от harmonica, които опитах наскоро на ул. Гурко 27, реших да споделя с вас една моя рецепта за палачинки от лимец.

Защо обаче е по-добре да приготвим палачинките с лимец, вместо с обикновено бяло брашно? Защото брашното от лимец превъзхожда бялото пшенично брашно по това, че съдържа много по-малко глутен и много повече ценни хранителни вещества - витамини от В групата, белтъчини, полезни мазнини, магнезий, калий, желязо, калций и фосфор. Също така приготвените с лимецово брашно ястия ни държат сити по-дълго време, отколкото тези, приготвени с бяло брашно.

И така, ако искате да увеличите ползите от тези палачинки, се снабдете и с някои от био продуктите на harmonica - прясно краве мляко 3,6%, био краве масло, яйца от свободно отглеждани кокошки и за сладкия пълнеж - био шипков мармалад с петмез вместо захар.


Необходими продукти за 6 палачинки:
2 яйца
200 мл прясно мляко
2 с.л. олио
200 г брашно от лимец
1 щипка сол
1 щипка кафява захар
масло за тигана 

Разбиваме яйцата в купа. Добавяме млякото и олиото и отново разбиваме енергично (с миксер или на ръка).

Пресяваме брашното от лимец, тъй като не е толкова фино като бялото брашно.
Изсипваме го при течните съставки и добавяме солта и захарта. Бъркаме, докато получим гладка еднородна смес, с консистенция малко по-рядка от тази на бозата.

Загряваме тигана на котлона, с дървена шпатула разнасяме малко масълце и изливаме 1 черпак от сместа, като я разстиламе, така че да покрие цялото дъно. След 2 минутки обръщаме палачинката, за да се изпече и от другата страна.

Прехвърляме палачинката в чиния, намазваме отново тигана с малко масълце и повтаряме останалите действия, докато сместа свърши и получим 6 ароматни палачинки.


За дните, в които не ви се правят домашни палачинки, но ви се хапват вкусни такива, посетете Палачинки от harmonica. Там можете да избирате между разнообразие от сладки и солени пълнежи - рачел от тиква, шипков мармалад, мед, тахан, сирене, кашкавал и още интересни съставки и комбинации.

Снимка: Палачинки от harmonica

Коментари

Популярни публикации