Бърза баница с юфка, сирене и тиквички

Баницата има много положителни страни и само една негативна - отнема повече време за приготвяне, особено ако търсиш бърза закуска. Затова аз лично много обичам да приготвям баница от юфка, вместо да разточвам, пълня и навивам кори. Не че и това не е приятно, просто понякога търся възможно най-бързите и лесни решения за вкусна храна.

При приготвянето на баница с юфка нещата се случват далеч по-лесно и бързо. Буквално смесваме юфката със съставките и печем. Голямо предимство на юфката е, че може да я държим дълго време в шкафа и това я превръща в чудесна съставка, която ни е винаги под ръка.
За днешната рецепта съм избрала пълнозърнеста юфка и тиквички, с което баницата ще стане още по-хубава и здравословна.      



Необходими продукти:
250 г пълнозърнеста юфка
4 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. ситно натрошено бяло сирене
1 тиквичка
1/2 ч.ч. масло, нарязано на дребни кубчета
1/3 ч.ч. олио 

Рендосваме тиквичката и я объркваме с малко сол. Оставяме я настрани за 20-тина минутки, докато се отдели излишната вода.
Изсипваме юфката и олиото в купа и ги размесваме хубаво. Начупваме по-големите парчета юфка.
Разбиваме яйцата и добавяме сиренето и млякото. Разбъркваме хубаво.
Отцеждаме тиквичките.

Покриваме дъното на тавичка с 1/3 от юфката, поръсваме с 1/2 от тиквичките, поливаме с 1/3 от яйчената смес и разпределяме равномерно малко от маслото.
Покриваме с още един пласт юфка и повтаряме съставките, докато получим 3 пласта юфка.
Последния трети пласт покриваме само с яйчената смес, масълце и няколко капки олио.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30-тина минути, или докато юфката стане мека във вътрешността и леко хрупкава отгоре.
Може да поднесем с прясно нарязани доматки и чаша айрян.



 

Коментари

Популярни публикации