Кюфтенца по андалусийски с доматен сос и нахут

След като посетих някои от най-големите и красиви градове в Андалусия - Малага и Гранада, където опитах автентични местни ястия, испанската кухня се затвърди като един от фаворитите ми в световната кулинария. Ястията тук са непретенциозни, но много вкусни и включват ароматни подправки и узрели под жаркото слънце сочни зеленчуци и плодове. Затова реших да пресъздам част от тези вкусове у дома, като приготвя кюфтенца в доматен сос.
Промених частично рецептата, но останах вярна на традиционни за испанската кухня съставки като пиментон (лют червен пипер), домати и нахут.  


Необходими продукти:
600 г кайма смес (60% свинска и 40% телешка)
500 г домати
2 с.л. доматено пюре
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
300 г сварен нахут
1 ч.л. кимион 
2 ч.л. лют червен пипер (пиментон)
1 ч.л. сушен риган
1/2 ч.л. захар 
2 с.л. олио
сол на вкус
5-6 стръка магданоз

Нарязваме на много ситно лука и моркова. Запържваме ги в сгорещеното олио.
Когато лукът омекне, добавяме накълцания чесън и сушения риган.

Нарязваме на ситно доматите и ги добавяме заедно с доматеното пюре, 1/2 ч.ч. топла вода и захарта. Оставяме соса да закъкри на умерен огън.

Смесваме каймата с кимиона, 1 ч.л. от лютия червен пипер и 1 скилидка смачкан чесън.
Оформяме кюфтенца с големината на орехчета и ги пускаме в доматения сос.
След 10-тина минутки обръщаме кюфтенцата и оставяме да къкрят в соса за още 10-15 минутки.

Накрая добавяме нахута и накълцания на ситно магданоз и готвим за още 2-3 минутки преди да отстраним от котлона.




Коментари

Популярни публикации