Как да мием правилно зеленчуците и плодовете

Лятото е щастлив сезон поради много причини, но една от най-важните е наличието на много пресни плодове и зеленчуци. Когато ги купуваме често се интересуваме какъв е произходът им, оглеждаме ги дали са добре узрели, сравняваме цените, за да изберем в крайна сметка най-изгодните и качествени продукти на пазара. Весели и щастливи ги отнасяме у дома, където обаче идва още един съществен момент преди тяхната консумация - старателното измиване на всеки плод или зеленчук, който излиза от пазарската ни чанта.

Измиването е изключително важно, защото с него отстраняваме вредните пестициди, консерванти, восък, микроорганизми и паразити, които са полепнали по плодовете и зеленчуците. Ето няколко съвета как да измиваме различните видове, така че да намалим риска от отравяне, стомашни разстройства и други негативни ефекти върху организма:

Ябълките и крушите често са покрити с восък, който подобрява търговския им вид и играе роля на консервант. Преди консумация е хубаво да се измиват с топла вода и сапун, както и да се обелват след това.



Ягодите, черешите, малините, къпините и боровинките е препоръчително да се накисват в хладка вода за няколко часа. След това се изплакват и отцеждат хубаво, тъй като наличието на влага води до по-бързото им разваляне.



Цитрусовите плодове също трябва да се измиват много добре, въпреки че се белят преди консумация. При беленото полепналите върху кората химикали и бактерии попадат върху вътрешността на плода чрез ножа. Измиването им може да стане отново с хладка вода и сапун.



Същото важи и за динята и пъпеша. Преди да отрежете бленуваното сочно парче диня, я измийте старателно под течаща вода.



Тъй като сушените плодове нямат кора, която да ги предпази от евентуално замърсяване, също трябва да се мият. Това става като се накиснат за малко в хладка вода и се изплакнат с гевгир.

Всички зеленчуци се мият хубаво преди консумация, дори и когато преминават термична обработка. Повечето от тях (домати, краставици, чушки, листни зеленчуци) е хубаво да се накисват в хладка вода с малко ябълков оцет.



Всички видове листни салати се накъсват на листа и се киснат във вода със сода или оцет. При тях често, особено в сърцевината, се намират червеи и насекоми, както и остатъци от пръст и тор, които трябва да се отстранят много старателно.



Броколи и карфиол се разделят на цветчета и се накисват в хладка вода с щипка сода.



Кореноплодните (картофи, моркови, цвекло, ряпа) трябва да се почистят хубаво от пръстта с четка и топла вода. При тях нитратите се натрупват най-много във върховете на корените, затова те трябва да се отстраняват.



Важно правило - кисненето на плодовете и зеленчуците става винаги в хладка вода (никога топла), а измиването със сапун може да стане с хладка или топла вода.

Коментари

Популярни публикации