Агнешко по пенджабски с жасминов ориз

В сезона на агнешкото месо ви съветвам да се възползвате максимално от качествата на този продукт и да експериментирате смело с рецептите отвъд тези за великденско агнешко. Не че и то не е хубаво, напротив, но има още много лесни начини да приготвим крехко агнешко у дома без да притежаваме специални кулинарни умения.

Пример за това е следната рецепта от индийската кухня, в която ще използваме и друг чудесен сезонен продукт, а именно спанака. Заедно с ароматните и пикантни подправки ще сътворим една прекрасна манджичка, подходяща за всяка домашна трапеза.



Необходими продукти за агнешкото:
800 г агнешко месо (ако е с кокал още по-добре)
1 кг спанак
2 глави лук
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. синапено семе
4 с.л. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус 
3 с.л. олио 

Необходими продукти за ориза:
1 ч.ч. жасминов ориз (може и обикновен бял ориз)
1 пръчка канела
1 звездичка анасон
3 семена карамфил
2 с.л. олио
1 щипка сол

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в загрятото олио. Когато омекне, добавяме куркумата и задушаваме за 1-2 минутки.
Добавяме нарязаното на парчета месо и го запържваме от всяка страна. Добавяме гореща вода (такова количество, че да покрие месото), похлупваме с капак и оставяме да се задушава за около 1 час. Следим периодично дали водата е достатъчно и ако се изпарява бързо, доливаме нова. Важно правило е водата, която доливаме, да е гореща, за да не забавяме процеса на готвене.

Когато месото се свари, добавяме добре измития и нарязан на ситно спанак и подправките. Сипваме още малко гореща вода и оставяме да къкри на умерен огън за 30-тина минутки.

Добавяме киселото мляко, което трябва да е със стайна температура (извадете го от хладилника 1 час предварително), разбъркваме хубаво и оставяме за още 20-тина минутки.

Ястието е готово, когато месото стане съвсем крехко и започне да се отделя от кокала или да се къса с лекота.

Сваряваме жасминовия ориз в 3 ч.ч. вода заедно с подправките. Този вид ориз трудно се намира, аз лично го купувам от Метро или ХИТ. Специалното при него е, че е по-дълъг и притежава много приятен аромат. Ако не разполагате с такъв, може да използвате басмати или обикновен бял ориз. Времетраенето на варенето зависи от указанията на опаковката, но е приблизително 10-15 минутки.
Когато оризът попие хубаво течността, отстраняваме подправките, добавяме олиото и солта и разбъркваме леко.

Поднасяме агнешкото със сварения ориз.



Коментари

Популярни публикации