Качамак и домати на грил с чеснова извара

Ако сте се пренесли вече със скарата на двора, ви предлагам да опитате качамак на грил. Ще се изненадате колко нов и интерес вкус може да придобие това на пръв поглед просто ястие. Гриловането може да се случи и на котлона в кухнята, стига да имате грил тиган.
Поднесете смело на близките си това ястие и вижте как комбинацията от непознатия вкус на грилования качамак, сладостта на топлия домат и разпалващата апетита извара ще затанцуват своя весел танц върху небцето и ви понесат на едно ново вкусово преживяване. Консумирайте със студена биричка или леко бяло вино. Чашите задължително трябва да са добре запотени.



Необходими продукти:
1 ч.ч. царевичен грис
4 с.л. масло
1 ч.ч. натрошено бяло сирене
1/3 ч.л. стрит лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 домат
1 ч.л. балсамов оцет

За чесновата извара:
200 г извара
1 скилидка чесън
4-5 стръка магданоз
4-5 стръка копър
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Загряваме вода в тенджерка. Изсипваме царевичния грис и разбъркваме. Добавяме маслото и бъркаме постоянно, докато се разтопи. Добавяме сиренето и черния пипер, разбъркваме хубаво и отстраняваме от котлона.
Изсипваме горещия качамак в правоъгълна или квадратна тавичка, разнасяме го равномерно и оставяме да изстине.

В купа смесваме изварата, смачкания чесън, накълцаните зелени подправки, солта, черния пипер и зехтина. Разбъркваме хубаво и оставяме настрани.

Когато качамакът се втвърди хубаво, го нарязваме на правоъгълници. Овкусяваме всяка страна с лютия червен пипер, солта, черния пипер и поливаме с малко зехтин.
Загряваме хубаво грил тиган и изпичаме всяко парче по 2 пъти от всяка страна.

Нарязваме домата на едри парчета и ги изпичаме за кратко в тигана, колкото да получи леки черти от грила.

В широка чиния поставяме парчетата грилован качамак, по едно парче грилован домат отгоре и завършваме с 1 ч.л. от изварата. Капваме няколко капки балсамов оцет и поръсваме със сушен риган или пресен босилек по желание.




Коментари

Популярни публикации