Паста със сметана, грах и салвия

Слънчево и топло е, наближава обяд, а аз си седя на сенчестия балкон и се чудя какво да си приготвя за хапване. Искам да е нещо много бързо, с не много съставки, но да е много вкусно и да ме засити, защото имам задачки за вършене следобяд. И така в главата ми се заражда идеята за пълнозърнеста паста (защото е по-засищаща и полезна от обикновената) и мек сметанов сос с грах, салвия и копър.

Тази рецепта е за всички, които търсят лесен начин да задоволят не само глада си, но и да се поглезят между задачките вкъщи. За майките, които едновременно сменят памперси, топлят мляко и гладят дрешки, за домакините, които с едната ръка бършат прах, а с другата помагат на детето да се облече и за всички останали, които работят трескаво от дома и нямат време да хапнат нещо истинско, топло и вкусно. Тази рецепта е точно във вашия динамичен стил - докато пастата се вари, ще приготвяте соса, а крайният резултат ще е прекрасен и ухаещ на любов.  


Необходими продукти:
200 г пълнозърнеста паста
1 малка глава червен лук
1 скилидка чесън
1/2 ч.ч. замразен грах 
200 мл сметана
2-3 листенца прясна салвия
3-4 стръка пресен копър
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин за готвене

Поставяме тенджерка с подсолена вода на котлона. Когато заври, изсипваме пастата и оставяме да се вари според указанията на опаковката.

Загряваме зехтина в тиган и запържваме накълцания на ситно червен лук. Предпочела съм го за тази рецепта, защото има по-мек вкус и се готви по-бързо.
Когато лукът омекне, добавяме накълцаните чесън и салвия. Разбъркваме и добавяме граха, сметаната и солта. Оставяме да закъкри, след което добавяме копъра и черния пипер.
Сосчето трябва да къкри 4-5 минутки, докато се сгъсти и поеме всички аромати.

2 минутки преди необходимото време за сваряване на пастата, я отстраняваме от котлона, отцеждаме 2/3 от водата и я изсипваме в тигана при сметановия сос. Разбъркаме хубаво и оставяме да покъкри на слаб огън за 2 минутки, след което отстраняваме от котлона и сервираме.



А ето и няколко съвета, които ще ви помогнат винаги да имате под ръка ключови съставки, необходими за приготвянето на бързи и вкусни ястия у дома:

- Пресните зелени подправки (магданоз, копър, босилек и др.) са важен елемент на вкусната храна, но се развалят бързо. За да удължите живота им, ги дръжте в чаша с вода на хладно място. Другият вариант е да се снабдите с малки саксийки с подправки, които освен, че могат да красят дома ви, ще са и източник на винаги пресни и ароматни листенца за вашата манджа.

- Пакетите със замразени зеленчуци (грах, зелен боб, моркови, броколи и др.) са също добър и дълготраен източник на важни продукти за много ястия.

- Пълният шкаф с паста, варива, буркани и консерви също помага в ситуациите, в които нямате време да отскочите до магазина и издържат дълго време, така че си заслужава да инвестирате в голям пакет спагети или стек консервирани домати.


Надявам се да съм била полезна и ви пожелавам да се храните добре и да бъдете щастливи!

Коментари

Популярни публикации