Пиле по гръцки със свежа салата от кускус и зеленчуци

Много често черпя вдъхновение от кулинарни книги и предавания, а кулинарният специалист, от когото съм научила най-много, е Джейми Оливър. Нито един майстор готвач от световно ниво, било то и носител на звезди Мишлен, не може да ме впечатли, така както го прави Оливър с неговото отношение към храната, с лекотата и любовта, с които готви и с убеждението си, че всеки заслужава да се храни здравословно и може да го постигне сам у дома. Затова днес реших да споделя с вас последното ястие, което приготвих по негова рецепта - пиле по гръцки със свежа салата от кускус и хрупкави зеленчуци.

Това ястие е великолепно за лятото, защото е много леко и свежо. Освен това се приготвя бързо и е много подходящо за поднасяне на голяма компания, защото всички съставки буквално се изсипват в една голяма чиния и всеки може да граби с удоволствие, колкото му душа иска.



Необходими продукти за пилето:
2 пилешки гърди без кожа
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. смлян бахар
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин за готвене

Необходими продукти за салатата:
1 ч.ч. кускус
2 пресни червени чушки
2 пресни зелени чушки
1 люто зелено чушле (по желание)
1 краставица
1/2 ч.ч. обезкостени зелени маслини
2 стръка пресен лук
1/2 връзка пресен копър
1/2 лайм или лимон
3 с.л. зехтин
сол на вкус 

Сипваме кускуса в купа и го заливаме с гореща вода. Водата трябва да бъде 1 пръст над кускуса. Така той ще попие хубаво количеството, което му е необходимо и ще стане пухкав и сочен. Оставяме го покрит за 15-тина минутки, след което го разбъркваме леко с вилица и оставяме купата отворена, за да изстине.

Междувременно поставяме пилешките гърдички върху едната половина на хартия за печене. Смесваме ригана, бахара, солта и черния пипер и ги втриваме хубаво в месото от двете страни. Покриваме пилешкото месо с другата половина на хартията и ги начукваме леко. Това ще помогне на подправките да проникнат хубаво в месото, както и ще съкрати времето за неговото приготвяне.
Загряваме 1 с.л. зехтин за готвене в тиган и поставяме гърдичките. Оставяме ги да се изпекат за 2-3 минутки, след което ги обръщаме и оставяме за още 2-3 минутки. Благодарение на дебелия слой подправки ще получим хрупкава и много ароматна коричка, а месото във вътрешността ще стане много сочно.
Изваждаме гръдичките от тигана и ги оставяме да изстинат за 5 минутки, след което ги нарязваме на парченца.

В купа рендосваме краставицата, нарязваме на ситно чушките и лука, добавяме обезкостените маслини и накълцания копър. Овкусяваме със солта, зехтина и сока от лимона, разбъркваме хубаво и добавяме кускуса. Отново разбъркваме и изсипваме в широка чиния.

Накрая върху салатата подреждаме пилешките парченца.
По желание може да сервираме с гръцкия дзадзики сос, за който ни трябват 300 мл гъсто кисело мляко, 1/2 рендосана краставица, 3-4 стръка накълцан копър, сока от 1/2 лимон, няколко капки зехтин и сол на вкус.



Коментари

Популярни публикации