Палачинки с брашно от лимец, овесени ядки и боровинки

Има нещо много специално в закуските през почивните дни. Ставането от леглото, когато ни се поиска, а не когато будилникът звънне, отпиването на първата глътка кафе на терасата, а не в асансьора, докато бързаме за работа и безгрижното обмисляне какво да си приготвим за хапване, а не какво да си купим по пътя към офиса, са нещата, които правят тези сутрини така безценни. Ако през седмицата нямаме време да закусваме редовно и здравословно, то през почивните си дни нямаме основание да не го правим. Не само заради свободното време, но и заради голямото разнообразие от неща, които можем да си приготвим.

Какво най-често ви идва на ум, когато споменем думата "закуска през уикенда"? Ако това е думата "палачинки", значи тази рецепта е точно за вас. Не, защото това е някаква класическа рецепта за палачинки или е някаква революционна рецепта за супер лесни и бързи палачинки, а защото е рецепта за едни малко по-различни палачинки, които освен това са и много пухкави, вкусни и здравословни. Така че, приготвяйки тези палачинки, вие ще имате възможността да тествате нещо ново, вкусно и най-вече много по-здравословно в сравнение със стандартните палачинки. И да, това не са палачинки за всеки уикенд, най-малкото защото част от продуктите са по-скъпи и се намират по-трудно (пресни боровинки и брашно от лимец), но това са палачинки, които ви карат да се чувствате по-специални, по-безгрижни и по-щастливи.



Необходими продукти:
1 яйце
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.ч. брашно от лимец
3 с.л. овесени ядки
1 щипка сол
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. пресни боровинки (може и замразени, но със стайна температура)

Разбиваме яйцето. Добавяме захарта, олиото и млякото и бъркаме, докато получим хомогенна смес.
Смесваме брашното, бакпулвера и солта и ги добавяме към течната смес. Бъркаме енергично, докато получим хомогенна смес. Накрая добавяме и овесените ядки и отново разбъркваме хубаво.
Загряваме на умерен огън тиган с незалепващо покритие и изсипваме по 1 черпак от сместа. Разпределяме върху суровата страна по 3-4 боровинки и след 1-2 минутки обръщаме палачинката. Печем за още 1-2 минутки и местим палачинката в чиния. Повтаряме същата процедура с останалата смес, докато тя свърши. Ще се получат около 6-7 палачинки.
Сервираме с пресни боровинки и мед.





Коментари

Популярни публикации