Най-добрата картофена гарнитура - картофи хаселбак

Когато избираме гарнитура за месо или риба, най-често се сещаме за добрите стари картофи. Аз лично обожавам печени картофи с билки, но тези картофи са нещо несравнимо по рода си, ефектни на външен вид и са толкова вкусни, че ще забравите за пържените картофи, веднага щом ги вкусите.

Ще попитате "Кой кулинарен гений се е сетил да ги приготви така?". Отговорът е шведите, които ги наричат хаселбак. Това, което ги отличава от обикновените печени картофи, е формата, наподобяваща хармоника. Тя, заедно с мазнината и билките, ги правят хрупкави в краищата и меки в средата. Перфектната здравословна картофена гарнитура, която ви препоръчвам да изпробвате у дома.

 

Необходими продукти:
1 кг еднакви по големина пресни картофи
4 с.л. зехтин
4 с.л. масло
1 с.л. риган
1 с.л. мащерка
сол на вкус

Измиваме хубаво картофите. Нарязваме ги на тънки ленти като хармоника, но без да стигаме до долу, т.е. трябва да оставим основа, която да държи картофите цели.
Смесваме зехтина, маслото и подправките и намазваме обилно картофите със сместа. Подреждаме ги в тавичка с прорезите нагоре. Поръсваме ги със сол и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-40 минутки, или докато се изпекат хубаво, а краищата станат хрупкави.


Коментари

Популярни публикации