Пилешки бутчета с магданозен сос

Рядко приготвям месо, тъй като се старая да се придържам към средиземноморската диета, според която е препоръчително да се консумира месо веднъж седмично. За сметка на това, когато реша да приготвя нещо месно, се старая да бъде интересно и пълно с аромати. Затова се спрях на една рецепта за пилешки бутчета с един много свеж и лек магданозен сос, който няма начин да не отопите с много апетит.

 

Необходими продукти за 4 порции:
8 пилешки бутчета
1 глава лук
3 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. топла вода
2 с.л. брашно
1/2 домат
2 жълтъка
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. олио

Загряваме олиото в дълбок тиган или метална тава. Запържваме пилешките бутчета от всяка страна, докато покафенеят. Отстраняваме ги от тигана.
В същата мазнина запържваме накълцания на ситно лук. Когато лукът омекне, връщаме пилето и добавяме виното, лимоновия сок и щипка сол. Оставяме течността да заври.

За да сгъстим сосчето, разтваряме брашното във водата и го добавяме в тигана. Разбъркваме и похлупваме с капак. Оставяме да се готви на умерен огън за 20-тина минутки. Ако ви се струва, че течността е малко, долейте още гореща водичка.
Накълцваме магданоза, чесъна и домата и ги добавяме при пилето. Разбъркваме и похлупваме отново за още 15-20 минутки.
Когато пилето се сготви, смесваме разбитите жълтъци и киселото мляко (и двете трябва да са на стайна температура) и ги добавяме на тънка струйка, докато разбъркваме соса. Овкусяваме с черен пипер и още сол на вкус.
Поднасяме по желание с картофено пюре и повечко хляб за топкане.



Коментари

Популярни публикации