Къри пиле върху свежа салата с манго

Обожавам кухнята ми да ухае на индийски подправки, а една от любимите ми манджи е кърито във всичките ѝ разновидности - вегетарианско, с пиле или риба. Днес обаче няма да ви показвам поредната рецепта за това апетитно пикантно ястие, а ще ви предложа една супер лесна и свежа рецепта за салата с ароматно къри пиле и слънчево манго. Вярвам, че ще ви допадне това разнообразие от вкусове - пикантното крехко пилешко, свежата хрупкава салата, ароматния запечен сусам и това палаво манго, което хем носи лека сладка нотка на ястието, хем ще ви накара да се почуствате малко по-екзотично.



Необходими продукти:
2 пилешки бон филенца
2 с.л. къри на прах
1 с.л. зехтин
6 с.л. цедено кисело мляко
1/2 лимон
микс от пресни салати
1 глава червен лук
1 краставица
1 добре узряло манго
2 с.л. сусам 
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме филенцата на две и ги поставяме в тавичка. Поръсваме ги с 1 с.л. къри, сол и зехтин и разнасяме хубаво марината, така че да покрие всяка част от месото. Покриваме тавичката с фолио за печене и печем 20-тина минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Отстраняваме фолиото и печем още 15-тина минутки.
Изваждаме филенцата и ги оставяме да изстинат, след което ги разрязваме на парченца.

В купичка смесваме киселото мляко, кората и сока на лимона, останалото къри, сол и черен пипер на вкус и бъркаме, докато получим хубава хомогенна смес или пикантния дресинг за салатката.

Измиваме свежите листа и ги отцеждаме хубаво.
Нарязваме червения лук на тънки полумесеци.
Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки ленти с помощта на белачка за картофи. Режем, докато стигнем до семената (тази част изхвърляме или изяждаме отделно).
Слагаме всички зеленчуци в купа, добавяме малко зехтин и сол и разбъркваме. Прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.
Обелваме и нарязваме мангото на парченца. Подреждаме ги върху салатата.

В сух тиган запичаме сусама, докато покафенее и започне да отделя аромат. Оставяме да изстине за 5 минутки и поръсваме с него салата.

Накрая поставяме пилешките хапки върху салатата и поливаме с дресинга.

Като напитка към ястието можете да приготвите манго ласи - това е типична индийска напитка, която се сервира към пикантите ястия, за да убива лютивината и да разхлажда. За целта в блендер смесете 1 кофичка кисело мляко, нарязано на парчета добре узряло манго, 1 ч.ч. вода и няколко кубчета лед.



Коментари

Популярни публикации