Домашна гранола (мюсли)

Гранолата представлява вариация на мюсли и е изключително вкусна и полезна за здравословен старт на деня. Приготвите ли си у дома тази гранола, повече няма да си купите от магазина готовите мюсли смеси, защото първо - ще знаете на 100% какви съставки консумирате и второ - можете да добавяте в микса своите любими ядки, семена и плодове, за да създадете перфектната за вашия собствен вкус закуска.

Подготовката на микса отнема известно време, но след това може да се съхранява в буркан и да го ползвате всяка сутрин, като добавяте просто кисело или прясно мляко и любимите си пресни плодове.



Необходими продукти:
300 г микс от овесени, ръжени и пшенички ядки
200 г микс от сушени плодове по избор (стафиди, смокини, сливи, боровинки, кайсии, банани, череши)
100 г микс от сурови ядки по избор (шам фъстък, лешници, бадеми, орехи)
2 с.л. ленено семе
2 с.л. слънчогледово семе
4 с.л. олио по избор (слънчогледово или от гроздови семки, тъй като е неутрално като аромат)
6 с.л. мед или сироп от агаве


Изсипваме олиото и избрания подсладител в тенджерка и я поставяме на котлона, за да се сгрее сместа.
Смесваме всички останали съставки в тавичка за печене. Добавяме сладкия сос и разбъркваме хубаво, така че да полепне по всички ядки, семена и плодове.
Печем на 180 градуса за 20-тина минутки, като разбъркваме по средата на печенето, за да не загорят съставките.
Изваждаме и оставяме сместа да се изстуди. Разбъркваме я, за да натрошим слепените парчета.
Сервираме с кисело или прясно мляко и пресни плодове по избор (кайсии, ягоди, череши, боровинки).



Коментари

Популярни публикации