Банички с аспержи, шунка и кашкавал

Днешното ми предложение за бърза и лесна закуска отново включва характерните за сезона аспержи, защото просто не мога да им се наситя, а и смятам, че вкусовите им качества заслужават специално внимание.



Необходими продукти за 4 банички:
1 малък пакет бутер тесто
12 стръка аспержи
8 тънки парченца шунка 
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 жълтък 

Измиваме аспержите и отрязваме долната дебела част на стеблата. Загряваме вода в тенджерка и ги варим 2 минутки. Изплакваме ги със студена вода и ги оставяме да се отцедят.

Разстиламе тестото върху набрашнена повърхност и го разделяме на 4 еднакви квадрата.
Взимаме един квадрат и поставяме единия ъгъл сррещу себе си, така че да получим ромб. Поставяме 2 парчета шунка - едно в горната част, второ в долната, така че да покрием максимално тестото. Поставяме 3 аспержи и поръсваме с кашкавал. Завиваме плънката със страничните ъгли на тестото, като намазваме долния с малко разбит жълтък, за да залепнат хубаво.
Повтаряме процедурата с останалите 3 парчета тесто.
Накрая намазваме с разбития жълтък и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минутки.



Коментари

Популярни публикации