Пикантни скариди с кускус

След питателните празнични трапези ви предлагам една по-лека и свежа средиземноморска рецепта за основно ястие с пикантни скариди и пълнозърнест кускус. Приготвя се много лесно и изисква малко съставки, а резултатът ще бъде удивително апетитен и ароматен.



Необходими продукти за скаридите:
1 ч.ч. бланширани скариди (аз използвах гренландски скариди)
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. пикантен червен пипер на люспи (ако нямате такъв, може да използвате и на прах)
2 с.л. зехтин
1 щипка сол

Необходими продукти за кускуса:
1 домат
1 стрък пресен лук
5-6 стръка пресен магданоз
5-6 стръка копър
1/2 ч.ч. кускус (за да е още по-здравословно, използвайте пълнозърнест)
1 с.л. зехтин
сол на вкус

пресен магданоз и копър за поръсване


Изсипваме кускуса в паничка и го заливаме с гореща вода, покривайки го с един пръст отгоре. Похлупваме купичката и го оставяме, докато попие хубаво водата за 20-тина минутки. С виличка го разбъркваме леко.

Почистваме скаридите, като отстраняваме главите, крачетата и люспестата обвивка на тялото и оставяме само опашките.
Нарязваме чесъна на тънки филийки.
Загряваме зехтина в тиган и запържваме чесъна за 30 секунди. Добавяме пипера, скаридите и солта. Леко разбъркваме и готвим за 4-5 минутки.

Почистваме домата от сочната вътрешност и го нарязваме на дребни кубчета.
Накълцваме пресния лук, копъра и магданоза.
Смесваме кускуса, домата, лука, копъра и магданоза, добавяме сол и зехтин и разбъркваме хубаво. Изсипваме ги в широка чиния и ги разстиламе като канапе, върху което поставяме ароматните скариди.
Накрая поръсваме с още копър и магданоз.


Коментари

Популярни публикации