Какво да закусвам - бъркани яйца с аспержи и копърово масло

Закуската е съществена част от ежедневното ни хранене и трябва да бъде също толкова полезна и вкусна, както и всяка друга храна, която консумираме през деня. Факт е, че не е лесно да си приготвяме всяка сутрин закуска, която да хапваме на спокойствие у дома, но има много начини да го правим, стига да се организираме и да използваме правилните продукти.
Затова стартирам рубрика "Какво да закусвам", в която ще споделям с вас моите бързи и вкусни закуски, за да ви мотивирам да хапвате по-често сутрин у дома добра храна. Ще използваме сезонни продукти и техники за тяхната бърза и лесна кулинарна обработка, така че да не губим много време, но да се наслаждаваме на хубава храна, която да ни носи щастие.
Започваме с една бърза закуска с аспержи, които са налични този сезон. Аз си ги взимам от Billa, където в момента връзката струва 5,99лв., а половин връзка ще ви стигне за 2 порции от тази закуска.



Необходими продукти за 1 порция:
6 стръка спержи
2 яйца
2 филийки пълнозърнест хляб
1/2 връзка копър
100 г краве масло на стайна температура
сол и черен пипер на вкус

Измиваме аспержите и отрязваме дебелата долна част на стеблата.
Загряваме вода в касеролка и поставяме аспержите във врящата вода. Оставяме ги за 2-3 минутки, след което ги изплакваме шоково със студена вода, за да запазим свежия зелен цвят.

Смесваме маслото и накълцания копър. Тази част от подготовката може да се направи и предната вечер, като съхраним маслото в кутия или малка купичка, покрита с фолио и поставена в хладилника. Така овкусеното масло може да се използва и за други ястия.

Загряваме 1 с.л. от маслото в тиган на котлона и чупваме яйчицата. Разбъркваме ги леко и добавяме аспержите. Овкусяваме със сол, черен пипер и накълцан копър. За да получим наистина вкусни бъркани яйца, не ги готвим повече от 2-3 минутки. Ако ги оставим повече време, ще станат прекалено сухи. Отстраняваме тигана от котлона.

Препичаме филийките, намазваме всяка с малко копърово масълце и поставяме отгоре бърканите яйца и аспержите. Поръсваме с още малко пресен копър и хапваме с наслада.
 


Коментари

Популярни публикации