Капрезе по нашенски

За да ни е забавно и интересно в кухнята, едно важно условие е да експериментираме смело със съставките и да не се колебаем да заменяме един продукт с друг, когато не разполагаме с необходимите продукти или просто, ако искаме да използваме тези, които ни допадат повече. Днес ще ви предложа един подобен експеримент, в който побългаряваме една от емблемите на италианската кухня, а именно салата Капрезе.

Както знаете, тя се приготвя с домати, сирене Моцарела и босилково песто. Всички тези съставки са чудесни и формират една лека, но наситена с вкусове салата, която аз лично много харесвам. Но защо да не я разнообразим и да си я приготвим у дома за по-малко пари, използвайки съставки, които са по-характерни за нашата кухня. Вместо моцарела ще използваме любимото бяло саламурено сиренце, а вместо босилково песто ще си направим домашно магданозено песто, в което босилека и скъпите кедрови ядки ще бъдат заменени с магданоз и слънчогледово семе.



Необходими продукти за 2 порции:
1 едър розов домат
2 плочки бяло саламурено сирене
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
2 с.л. слънчогледово семе
4 с.л. зехтин 
сол на вкус

Измиваме хубаво магданоза. Аз приготвям пестото в гранитено хаванче, затова предварително нарязвам магданоза и чесъна на дребно, но вие можете да използвате блендер или кухненски робот, като сложите стръкчетата магданоз и скилидката чесън цели.

Добавяме солта, чесъна и слънчогледовото семе и смиламе хубаво съставките. Накрая добавяме зехтина и отново смиламе. Пробваме на вкус и ако има нужда, добавяме още сол.

Нарязваме домата и сиренето на резени, подреждаме ги в 2 чинии, като сиренето застава върху доматчето. С лъжичка поставяме песто върху всяко парченце сиренце.

 

Коментари

Популярни публикации