Козуначена торта с еспресо крем и банани

Козунаци, козунаци и пак козунаци, и то по много! Месим, купуваме, носят ни като подарък мама, баба, приятели и пр. Какво по-хубаво от това за празника. Но празникът ще отмине и ще ни останат хубавите спомени, пълните стомаси и четвъртинки, та дори и половинки неизядени козунаци. За тези от вас, на които винаги им оставят козунаци и сърце не им дава да ги изхвърлят, когато изсъхнат, имам едно чудесно предложение - вдъхнете им нов живот, като ги превърнете в изкусителна торта.
Ето моята рецепта за целта, като количеството на съставките може да варира според това с какво количество останал козунак разполагате. Моят съвет е да го нарежете на филийки - ако имате цял или 2/3 останал козунак, нарежете го на стандартни филийки, както режете хляб. Ако имате половин или по-малко останал козунак, нарежете го на много тънки филийки, така ще имате повече материал за блатовете.



Необходими продукти:
Козунак, нарязан на филийки (дебелината им зависи от количеството)
600 г крема сирене
50 мл прясно мляко
400 мл сметана
150 г захар
100 мл кафе еспресо 
3 банана
какао, накълцани бадеми и шам фъстък за поръсване
сладки или бонбони във формата на яйца за декорация 


Покриваме с фолио за печене дъното и стените на тавичка с падащо дъно. Така ще ни е по-лесно да преместим тортата, за да я сервираме върху поднос или да я занесем на близки за подарък, както направих аз.

Приготвяме еспресото и разтваряме 2 с.л. захар в него.
С миксер смесваме останалата захар, крема сиренето и прясното мляко. Добавяме една по една 3 с.л. еспресо. Когато получим хомогенен крем, добавяме сметаната постепенно. Бъркаме, докато кремът стане пухкав и захарта се разтопи напълно.
Нарязваме бананите на тънки кръгчета.
 
Подреждаме половината козуначени филийки върху дъното на тавичката, като ги притискаме плътно една до друга, така че да оставим минимално разстояние между тях. Тук имате свобода да режете филийкиите и като пъзел да ги редите, така че да покрият хубаво дъното.  

С чаена лъжичка сипваме малко еспресо върху всяка филийка, така че да ги покрием хубаво. Кафето ще попие в сухия козунак и импровизираните ни блатове ще станат сочни и ароматни.

Сипваме половината крем върху блата и го разстиламе равномерно. Отгоре подреждаме плътно едно до друго банановите парченца. Покриваме ги с останалите козуначени филийки, поливаме ги с еспресо и разпределяме върху тях останалия крем.

С малка цедка поръсваме отгоре обилно с какао, след което поръсваме с ядките и завършваме с декорацията по избор - бонбони или сладки във формата на яйца.

Оставяме тортата в хладилника за една нощ, за да се стегне кремът и да попие хубаво в козунака.



Коментари

Популярни публикации