8 съвета за по-Економична кухня

Днес предлагам на вашето внимание няколко идеи и съвети, които ще ни помогнат да спестим енергия и пари в кухнята. Така ще помогнем не само на портфейла си, но и на природата.

1. Заменете опаковъчното фолио с кутии за многократна употреба
Еднократната инвестиция в хубави пластмасови или стъклени кутии за съхранение ще ви помогне да спестите пари и време за закупуване на опаковъчно фолио. Освен това ще намалите отпадъците.
Стъклените кутии за съхранение са за предпочитане, тъй като можете да затворите в тях топла храна и да я съхранявате спокойно в хладилника без да се притеснявате за химикалите, които се отделят от пластмасите.

2. Снабдете се с пазарска чанта за многократна употреба
Освен, че ще спестявате пари, ще намалите отпадъците, а и няма да се чудите какво да правите с купищата найлонови торбички, които се събират по шкафовете след всеки пазар. Платнените торбички са моят фаворит, защото са по-здрави и удобни за носене, освен това в магазините можете да намерите голямо разнообразие от дизайни и послания, с които да направите пазаруването част от своя уникален лайфстайл.

3. Използвайте котлони според размера на съдовете
Използването на голям котлон за малък съд води до хабене на повече енергия от необходимото. Винаги използвайте толкова голям котлон, колкото големи са тиганите и тенджерите, с които готвите.


4. Не отваряйте вратата на фурната твърде често
Признавам си и аз се изкушавам да надничам във фурната, когато готвя ястие за първи път, за да следя процеса на обработка, но това само хаби енергия и време, тъй като при всяко отваряне температурата във фурната спада. Постарайте се да се ориентирате по външни признаци, които се забелязват през стъклото или като отваряте вратата 10-тина минути преди края на описаното в рецептата време за готвене.

5. Гответе толкова, колкото ще изядете и нито порция повече
Звучи трудно за изпълнение, но има няколко трика, които ще помогнат. Ако готвите за двама, купете тава или тенджера, която да побере само толкова порции, колкото ще изядете. Приготвянето на мусака например, може да стане в тава, която побира 4 порции. Така ще имате 2 пресни порции за вечеря в деня, в който сте приготвили мусаката и 2 порции за обяд на следващия ден.
Следете и какво количество продукти са ви необходими и не купувайте повече. Ако прецените, че сте купили повече, отделете една част от продуктите и ги замразете.

6. Използвайте гъби и микрофибърни кърпи вместо кухненска хартия
Микрофибърните кърпи вършат чудесна работа, когато трябва да избършете плота или печката и ви спестяват разхищението на кухненска хартия. За да ги почистите, само трябва да ги изплакнете или пуснете в пералнята с другото пране. С гъбите пък ще попиете разлятите течности и отново ще намалите отпадъците.
 
7. Използвайте хранителните остатъци за нови ястия
Има доста случаи, в които можем да използваме веднъж сготвени ястия или продукти без да се притесняваме за качеството на храната. Така например, ако сме пекли пиле, можем да си направим сандвичи с останалото месо или да го добавим към салата или паста. Остатъците от печено месо можем да използваме и за направата на домашен пастет, като смелим месото със зехтин и подправки.


Сухият хляб можем да превърнем в крутони, като ги нарежем на кубчета, смесим със зехтин и подправки и изпечем във фурната. Изрезките от зеленчуците, костите от месото и рибата могат да се превърнат в чудесен бульон. Всичко, което трябва да направим, е да ги сварим със сол и черен пипер и да замразим порции, които можем да използваме за всякакви бъдещи ястия.

8. Замествайте смело продуктите
Бъдете креативни и замествайте продуктите, когато не разполагате с всичко необходимо, описано в рецептата. Ако ви трябват пресни домати, за да приготвите сос, можете да използвате и консервирани. Замразеният грах замества отлично пресния, разреденото с вода цедено кисело мляко замества обикновеното, а джодженът почти винаги ще ви свърши точно толкова добра работа, както и ментата. Дори и най-скъпата подправка в света - шафранът - си има достоен по-евтин заместник в лицето на куркумата.
 

Ако и вие имате трикчета, с които спестявате в кухнята, ще се радвам да ги споделите с нас в коментар под статията.

Коментари

Популярни публикации