Крем супа с коприва и ориз

Продължаваме да използваме максимално свежите пролетни продукти, които ни предлага природата и днес ще приготвим една вкусна, здравословна и питателна крем супа от коприва и ориз. Ако все пак има скептични хора, които не обичат копривата или не са си приготвяли досега у дома ястия с нея, ето няколко причини да се влюбите в това растение и да го добавите на пролетната си трапеза:

- Копривата е изключително богата на витамин С, както и съдържа витамини А, B, D, E и К;
- Съдържа значителни количества желязо, калций, магнезий, калий, манган и цинк;
- Използва се в медицината заради своите кръвопречистващи функции;
- Запарката от коприва повишава имунитета и лекува проблеми с пикочната система;
- Консумацията на коприва (прясна или под формата на чай) гони умората, повишава работоспособността и концентрацията.
(Източник: www.gotvach.bg)

Ако все още не съм ви убедила, че си заслужава да хапвате повече коприва, ето една супер лесна рецепта за крем супа, която е много ароматна и питателна и е чудесно ястие за забързаните делнични вечери.



Необходими продукти:
800 г коприва
400 г домати от консерва
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2/3 ч.ч. ориз (аз използвам жасминов, защото е много ароматен, но всеки друг вид върши работа)
1 ч.л. захар
1 ч.л. червен пипер 
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио 

Попарваме копривата с вряла вода, след което я изстудяваме с ледена вода и я почистваме.
Загряваме олиото в тенджерка и запържваме нарязаните лук и чесън.
Добавяме копривата, посоляваме и задушаваме за 6-8 минутки.
Добавяме доматите и захарта, разбъркваме хубаво и добавяме червения пипер.
Сипваме 2 ч.ч. гореща вода и оставяме да заври.
Добавяме ориза и оставяме да се свари на умерен огън.
Накрая добавяме черния пипер, пробваме на вкус и ако няма нужда от допълнително овкусяване със сол или черен пипер, отстраняваме от котлона и пасираме.
Може да поднесете с крутони или лъжичка кисело мляко.


Ако вече сте фенове на копривата, ето още няколко лесни и вкусни предложения:






Коментари

Популярни публикации