Пъстра тава

Многоцветните зеленчукови ястия винаги са ми били любими. От една страна, защото цветът се свързва с ценните хранителни вещества, които съдържат - така например жълтите зеленчуци са богати на витамин С, зелените съдържат много фибри, фолиева киселина и лутеин (естествен антиоксидант), а лилавите притежават много антоцианини, които представляват също мощни антиоксиданти, полезни за нашите тела. Така с всяка хапка знаем, че поемаме не само чудесния вкус на продуктите, но и добра доза полезни за тялото вещества. От друга страна свежите цветове в чинията създават прекрасно настроение, което се допълва от вкуса на ястието. Затова днес реших да ви предложа рецепта за едно супер приятно за сетивата зеленчуково ястие с тиквички, патладжан и свежи зелени подправки.




Необходими продукти:
1 патладжан
2 зелени тиквички (или 2 броя тъмнозелени зукини)
2 жълти тиквички
400 г сладка царевица от консерва
4 скилидки чесън
5 с.л. зехтин за готвене
5 с.л. масло 
5-6 стръка магданоз
10-12 стръка копър
сол на вкус 
бяло саламурено сирене за поръсване 

Започваме с обработката на патладжана. Измиваме го хубаво, почистваме го и го нарязваме на колелца, които поръсваме със сол, поставяме ги в купа и оставяме в хладилника за 1-2 часа, докато се отдели горчивият сок.
Когато това стане, ги изплакваме и нарязваме на кубчета.
Измиваме, почистваме и нарязваме тиквичките на кубчета със същата големина.
Всички тези шарени кубчета отиват в тавичка, в която добавяме накълцания чесън, царевицата, половината от накълцаните магданоз и копър, зехтина и солта. Разбъркваме хубаво с ръце.
Отгоре разпределяме маслото и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минутки. По средата на печенето разбъркваме зеленчуците.
Поднасяме с поръсени отгоре натрошено сирене и прясно накълцани магданоз и копър.



Коментари

Популярни публикации