Една космическа вечеря в центъра на столицата

За хора като мен, които обичат да изпробват нови вкусове, продукти и нестандартни техни комбинации, посещенията на нови ресторанти с модерна и екстравагантна кухня е номер едно в списъка с кулинарни изживявания. Една от многото хубави черти на столицата ни е наличието на заведения за хранене, които предлагат разнообразна, интересна и най-важното вкусна храна. С моят съпруг сме еднакво запалени по кулинарията и следим изкъсо кога и къде се открива нов обект, предлагащ апетитни и любопитни удоволствия за стомаха. За щастие имаме и чудесни приятели, които също споделят с нас този интерес и съдържанието на чиниите си, което пък ни отвя наскоро в един от най-новите и споменавани ресторанти в София, а именно Космос.

Космос обединява любовта към храната, народните питиета и доброто настроение, които се леят в Ракета ракия бар и креативността, нестандартните комбинации и удоволствието от живота, които се усещат с всяка глътка от коктейлите в Спутник. Ако сте посещавали двете заведения и сте ги харесали, то Космос ще ви очарова още повече.

Не ви трябва телескопа Хъбъл, за да го откриете - Космос се намира на улица "Лавеле" 19. И въпреки, че е в перфектния център близо до барове и нощни заведения, можете преспокойно да се премесетите след вкусната вечеря от втория етаж на първия, където ви очакват бара и голямо разнообразие от питиета до 2:00ч.

Менюто е с перфектната според мен дължина - нито е твърдо дълго, за да те затрудни и да ти отнема от ценното време за приказки с компанията, но същевременно предлага достатъчно разнообразие, за да задоволи вкуса едновременно на вегетарианци и месоядци. В него ще намерите както традиционни предложения (шопска салата, пиле с картофи и кисело мляко с мед и орехи), така и нетолкова типични ястия (табуле с три зърна, стек от карфиол). Но и традиционните манджи са сготвени и поднесени по един нов, впечатляващ и нестандартен начин. Шопската салата идва със сирене на сняг, а миш-машът е с пяна от яйца.

Шопска салата със сирене на сняг
Едно от предимствата е, че продуктите са български, доставяни само от български ферми, което естествено се отразява на цените, но миксът от качество, творчество и емоция, които получавате в чинията пред вас, си заслужава всяка стотинка, която ще платите.

Тук ще ви представя малка част от ястията*, които успяхме да заснемем преди да погълнем, защото повярвайте ми, колкото и красиви и нестандартни да изглеждат, копнежът да ги опиташ вместо да ги снимаш надделява. Бих казала, че Космос е територия, на която телефоните отстъпват място на радостните възклицания и вкусни емоции, преживявани на живо, а не в социалните мрежи.
(*Имената на някои от ястията съм запомнила частично, затова читателите, които държат на изчерпателността и прецизността, да ме извинят)

Кюфтета от киноа
     
Табуле с три зърна

Кьопоолу

Наденички

Стек от карфиол с кейл и кедрови ядки

Свинска вратна пържола на жар с гретен от картофи и катък

Телешки бузи с манатарки и картофено пюре

Десертите също са извънземно вкусни и дори да сте преяли, си заслужава да си поръчате поне един. Нашата компания си поръча по един от всички в менюто и не съжалихме дори и за миг. Българска роза и виолетки са само част от вкусовете, които ще ви отвеят главите като Големия взрив. Киселото мляко с мед и орехи е като десерт на бъдещето от 2160 г., а под семплото наименование на Шоколада се крие галактика от текстури и вкусове. Има и още, но оставям на вас да ги откриете сами. 

Кисело мляко с мед и орехи

Шоколад
И за финал си заслужава да споделя, че музиката в заведението също носи своя задължителен български елемент. Звуци от българската народна музика са примесени с хаус, дъбстеп и др. стилове, за да допълнят атмосферата и да създадат комфорта и доброто настроение, от което се нуждае всеки от нас, когато похапва вкусна храна извън дома. 

Ако съм успяла да ви запаля за една космическа вечеря, можете да научите повече за Космос ТУК. Имайте предвид, че резервацията е задължителна, защото местенцето е вече доста популярно и се радва на голям интерес. 

Коментари

Популярни публикации