Доматена салата с печени зелени пиперки и брускети с пъдпъдъчи яйца

Наближава най-яйченият и един от най-вкусните празнични дни в годината, затова тази седмица се посвещаваме на яйцата. Днес ще ви представя една интересна и разнообразна идея за поднасяне на салата с брускети и ще отделим специално внимание на пъдпъдъчите яйца, защото се оказва, че са изключително полезни и в пъти по-хранителни от яйцата на кокошките.

Пъдпъдъчите яйца съдържат големи количества витамини А, В1, В2 и В12, както и цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и желязо. Препоръчват се на вегетарианци, спортуващи и хора, които са на диета за отслабване.
Тези малки съкровища съдържат по-малко холестерол в сравнение с кокошите яйца, затова са подходящи за консумация от хора, страдащи от сърдечни заболявания. Съдържанието на фосфор пък се смята за отличен стимулатор на репродуктивното здраве.
Протеините и фолиевата киселина в пъдпъдъчите яйца са много полезни за хормоналния баланс при жените, а по-специално на бременните се препоръчва консумацията на 2-3 пъдпъдъчи яйца дневно.
Любопитен е фактът, че в Япония на учениците се дават по 2 пъдпъдъчи яйца за обяд всеки ден.
Друг интересен факт е, че яйцата от пъдпъдъци помагат на тялото да изхвърля тежки метали и отрови, както и радионуклиди заради което се препоръчват на хора, изложени на радиоактивно лъчение. Пъдпъдъчи яйца са били включени в менюто на децата, изложени на радиация по време на Чернобилската авария.

Всичко това превръща пъдпъдъчите яйца от деликатес в необходим хранителен продукт, който си заслужава да присъства по-често на трапезата ни. Ето и една идея как да включим тези яйчица в менюто си.


Доматена салата с печени зелени пиперки и брускети с пъдпъдъчи яйца

Необходими продукти за 1 порция салата:
1 домат
2 печени зелени чушки
1/2 стрък пресен лук
2-3 стръка пресен копър
2 с.л. зехтин
1/2 с.л. червен винен оцет
сол на вкус

Необходими продукти за брускетите:
3 филийки пълнозърнест хляб
3 пъдпъдъчи яйца
1 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус


Нарязваме в купичка домата и чушките на парченца. Добавяме накълцания копър и пресния лук. Овкусяваме, разбъркваме хубаво и прехвърляме в средата на широка чиния.

С помощта на чаша с тънки стени или формичка за сладки правим дупки във всяка една от филийките.
Загряваме олиото в тиган и поставяме филийките заедно с отстранените кръгчета, които също ще сервираме. Счупваме по едно пъдпъдъче яйце във всяка дупка и оставяме да се изпържат за 3-4 минутки.

Овкусяваме със солта и черния пипер и прехвърляме изпечените брускети при салатата.
Накрая поръсваме с пресен копър и хапваме с много удоволствие.

Коментари

Популярни публикации