Бананов тарт "Татен"

Тарт "Татен" е френски десерт, представляващ "обърнат" ябълков пай, който може да се приготви и с други плодове като сливи, круши, смокини или банани. Историята на десерта е много интересна, защото е получен в резултат на грешка. Виновницата за тази грешка е Стефани Татен, дъщеря на френски хотелиер, която твори чудни печива и гозби в кухнята на хотела.

Един ден Стефани слага ябълки, масло и захар на котлона, но ги забравя. Според една легенда причина за това разсейване е флиртът между нея и симпатичен ловец. Романтика като в приказките, която придава на десерта още повече чар. Когато Стефани се сеща за ябълките, те са вече карамелизирани. За да спаси десерта, тя слага тесто върху плодовете и ги изпича във фурната. Обръща десерта и така получава първия в кулинарната история тарт "Татен". Според историческите източници той се превръща в любим десерт на гостите на хотела, а оттам тръгва и неговата слава по френските земи, която за щастие достига и до нас.

Ние ще се възползваме от случайното откритие на госпожица Татен и ще приготвим една разновидност на тарт "Татен" с банани по рецепта на друг даровит майстор кулинар, а именно Гордън Рамзи.



Необходими продукти:
4 банана
4 с.л. масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела 
400 г бутер тесто на стайна температура 

Намазваме обилно с маслото тиган или тавичка. Поръсваме със захарта и канелата.
Нарязваме бананите на еднакви парчета с височина около 2 см. Подреждаме ги плътно едно до друго върху дъното на тигана. Ако останат разстояния между тях, ги запълваме с по-малки парченца банан.

Разточваме бутер тестото върху набрашнена повърхност. Оформяме тънък квадрат и покриваме с него тигана, като подпъхваме краищата плътно между стените и бананите. Правим няколко дупки в тестото с върха на нож и поставяме тигана върху нагрят котлон.
Когато захарта се карамелизира (проверяваме го, като надигнем тигана и карамелът потече до стената), преместваме тигана в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печем 20-тина минути или докато бутер тестото стане хрупкаво и кафяво.

Изваждаме тигана от фурната и го обръщаме внимателно върху широка чиния или поставка за торти. Десертът е еднакво вкусен поднесен топъл или изстуден с топка сметанов сладолед.
 

Коментари

Популярни публикации