Пресни картофи и сьомга с копър

Комбинацията от печени пресни картофи и сьомга е чудесна, а имайки предвид, че се приготвят много лесно, се превръщат в отлична вечеря за натоварените делнични дни или за уикенда, през който искаме да хапваме вкусно и здравословно без да губим много време пред печката. Ще изпечем картофите и сьомгата поотделно, за да ги съберем накрая и поднесем заедно в едно плато, поръсени щедро с ароматен пресен копър и капчици освежителен лимонов сок.



Необходими продукти за картофите:
800 г пресни картофи
3 скилидки чесън
1 с.л. мащерка
3 с.л. зехтин
сол на вкус

Необходими продукти за сьомгата:
2 котлета от сьомга
1 лимон
3-4 стръка пресен копър
2 с.л. зехтин 
сол и черен пипер на вкус

За поднасяне:
3-4 стръка пресен копър и 1 лимон

Стартираме с картофките. Измиваме ги хубаво, нарязваме по-едрите на половинки, за да получим приблизително еднакви по големина парчета и ги слагаме в тавичка. 
Обелваме и смачкваме чесъна, след което го нарязваме на едри парченца и го добавяме при картофките. 
Поръсваме със зехтина, мащерката и солта. Разбъркваме всичко хубаво, покриваме тавичката с фолио за печене и печем картофките за 25-30 минутки на 180 градуса.

Идва ред на сьомгата. Взимаме две парчета фолио за печене. Поръсваме всяко парче с 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, малко накълцан копър и поставяме 2 резена лимон. Върху тази марината поставяме котлетите и повтаряме овкусяването. Накрая завиваме всеки котлет с фолиото и ги поставяме в тавичка за печене. Печем за 20-тина минутки на 180 градуса. 

Ако искате да спестите време, можете да готвите двете ястия едновременно, като сложите картофите върху решетката на фурната, а сьомгата на дъното на фурната. Индивидуалното време за изпичане на всяко от ястията обаче ще се увеличи с 5-10 минутки.

Изваждаме сьомгата и я оставяме да изстине, след което я почистваме от кожата и костите и накъсваме на парченца. 
Изсипваме картофите в голяма чиния, разпределяме върху тях сьомгата и поръсваме с накълцан копър и сока от половин лимон. 


  

Коментари

Популярни публикации