Солени палачинки с прошуто и сирене

Преди време приготвянето на палачинки за мен беше свързано с бъркане на голямо количество смес, прекарване на доста време пред котлона и хапването им в голяма компания. Но установих, че не ти трябва много време и повод да си приготвиш топли и ароматни палачинки за закуска, та дори и през делничните сутрини. Поглезете себе си и половинката с тази рецепта за бързи солени палачинки - само 4 броя (бързо изпичане), само 2 съставки за плънка (кратка подготовка), но богат микс от аромати и вкусове (удоволствие през цялата сутрин).



Необходими продукти за 4 палачинки:
1 яйце
200 мл прясно мляко
80 г брашно
1 щипка сол
1 щипка захар
1 ч.л. олио
масло за намазване на тигана и готовите палачинки

Необходими продукти за пълнежа:
4 тънки парчета прошуто или друга шунка по избор
100 г сирене по избор - едамер, чедър или кашкавал

Първо ще си приготвим плънката. Загряваме сух тиган на котлона и запичаме шунката от двете страни, докато освободи приятния си аромат и придобие хубав кафеникав загар. Отстраняваме от котлона и нарязваме изпечените парчета на половинки.
Настъргваме сиренето.

Следват палачинките. Разбиваме яйцето в купа и добавяме млякото и брашното. Бъркаме хубаво сместа.
Добавяме солта и захарта и отново бъркаме. Целта е да получим подобна на боза смес.
Загряваме хубаво плитък тиган или такъв за палачинки. Добавяме малко масло (около 1/2 ч.л.), разнасяме го по повърхността и изсипваме 1 черпак от сместа за палачинки. Разнасяме сместа така че да се оформи хубава кръгла палачинка и печем от едната страна за 1 минутка. Обръщаме я и я изпичаме и от другата страна за още 1 минутка. Отстраняваме от тигана и намазваме с малко масълце. Докато е още топла поставяме в едната половина 4 парчета шунка, поръсваме обилно със сирене и сгъваме на четири.

Повтаряме същото действие с останалите 3 черпака смес за палачинки, докато получим 4 топли, ароматни и пълни с разтопено сирене и хрупкава шунка палачинки.
Накрая поръсваме с накълцан пресен магданоз и малко горчица.





А ето и няколко чудесни предложения за апетитни палачинки през сутрините, когато имате повече време за подготовка и хапване:






Коментари

Популярни публикации