Качамак за бързи делнични вечери

Качамакът е познато на всички ястие, което се приготвя много лесно и отнема малко време. Това го прави чудесен избор за бърза делнична вечеря, когато нямаме време за дълги приготовления или пък разполагаме с по-малко съставки под ръка.

Съветвам ви да снабдите кухненския шкаф с един пакет царевичен грис, който има дълъг срок на годност и на когото можете да разчитате, когато имате нужда от бърза делнична вечеря. В най-семплия вариант на ястието ви трябват само масло и сирене, но можете да експериментирате като добавяте всеки път нещо ново - сушени мариновани домати, гъби, маслини, няколко вида сирене, сварено или печено месо и всичко останало, което сметнете за подходящо.

Качамакът е чудесен и ако искате да си приготвите италианска вечеря. Всичко, което ви трябва, са пармезан, маслини, зехтин, рукола, италиански колбас по избор и една малка трансформация на името - полента. Именно под това име е известно на италианците ястието, приготвяно от царевичен грис.

Ето и моето предложение за бърза делнична вечеря, която отнема само 5 минутки за подготовка.



Необходими продукти:
200 г царевичен грис
600 мл вода
3 с.л. масло
100 г бяло саламурено сирене
3-4 сушени мариновани доматки

Нарязваме сушените мариновани доматки на дребни парченца и натрошаваме сиренцето.
Слагаме водата в тенджерка на котлона. Когато заври, добавяме царевичния грис и разбъркваме хубаво.
Добавяме маслото и продължаваме да бъркаме постоянно.
Когато получим хомогенна смес, добавяме доматките и сиренето и отново разбъркваме. Отстраняваме от котлона.
Ако обичате качамака топъл, сервирайте ястието веднага.

Ако имате малко повече време и предпочитате да го хапвате изстинал, намажете 2 купички с масло и изсипете топлия качамак в тях. Оставете да изстинат за 20-30 минутки, след което ги обърнете в чинийки и поднесете с нещо свежо като няколко млади листенца зелена салата или рукола.



Коментари

Популярни публикации