Тарта с лук, ябълка и бри
В домашната си кулинарна библиотека разполагам с десетки книги, посветени на всякакви ястия - от салати и предястия, през супи и основни, до хляб и десерти, както от нашата прекрасна традиционна кухня, така и от цял свят. Но имам един постоянен източник на кулинарни вдъхновения, за който с моя мъж сме абонирани и който е запълнил най-голямо място в библиотеката - списание GoodFood. Ако се чудя какво да приготвям за обяд или вечеря, грабвам новия брой или 1-2 стари от съответния месец, защото винаги има чудесни рецепти и идеи за ястия, приготвени с най-добрите за сезона продукти.
Следващата рецепта е вдъхновена именно от последния брой. Направила съм няколко дребни промени по мой вкус, но ако искате да изпробвате оригиналната рецепта, можете да я намерите в брой 156 на списание GoodFood от 24 февруари.
Изваждаме бутер тестото от хладилника, разточваме го 2-3 пъти с точилката и го поставяме в покрита с хартия за печене широка плитка тава. С нож правим леки кръстосани прорези по ръба, както и леки прорези по цялото тесто, за да предотвратим неговото надигане. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минутки, колкото тестото да покафенее леко. Изваждаме от фурната и притискаме леко тестото, ако се е надигнало.
Нарязваме лука на тънки полумесеци и го запържваме в загрятия зехтин за 10-тина минутки. Когато започне да се карамелизира, добавяме оцета и оставяме за още 1-2 минутки. Добавяме мащерката и горчицата, разбъркваме всичко хубаво, осоляваме на вкус и отстраняваме от котлона.
Нарязваме ябълката на кръгчета и ги поливаме с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
Нарязваме сиренето бри на тънки ивички.
Разпределяме хубаво лука върху тестото. Разпределяме сладкото от смокини, а ако в него има и цели плодове, ги разполовяваме и разпределяме между лука.
Подреждаме резените ябълка, а около и върху тях подреждаме и сиренето бри.
Поръсваме с малко зехтин и запичаме отново в горещата фурна за 25 минутки, колкото ябълката да омекне.
Следващата рецепта е вдъхновена именно от последния брой. Направила съм няколко дребни промени по мой вкус, но ако искате да изпробвате оригиналната рецепта, можете да я намерите в брой 156 на списание GoodFood от 24 февруари.
Необходими продукти:
400 г бутер тесто
2 едри глави лук
2 с.л. бял винен оцет
1 с.л. мека горчица
1 ч.л. мащерка
1 сладка ябълка
1/2 лимон
160 г сирене бри
4 с.л. сладко от смокини, по възможност с цели плодове
2 с.л. зехтин
сол на вкус
Изваждаме бутер тестото от хладилника, разточваме го 2-3 пъти с точилката и го поставяме в покрита с хартия за печене широка плитка тава. С нож правим леки кръстосани прорези по ръба, както и леки прорези по цялото тесто, за да предотвратим неговото надигане. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минутки, колкото тестото да покафенее леко. Изваждаме от фурната и притискаме леко тестото, ако се е надигнало.
Нарязваме лука на тънки полумесеци и го запържваме в загрятия зехтин за 10-тина минутки. Когато започне да се карамелизира, добавяме оцета и оставяме за още 1-2 минутки. Добавяме мащерката и горчицата, разбъркваме всичко хубаво, осоляваме на вкус и отстраняваме от котлона.
Нарязваме ябълката на кръгчета и ги поливаме с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
Нарязваме сиренето бри на тънки ивички.
Разпределяме хубаво лука върху тестото. Разпределяме сладкото от смокини, а ако в него има и цели плодове, ги разполовяваме и разпределяме между лука.
Подреждаме резените ябълка, а около и върху тях подреждаме и сиренето бри.
Поръсваме с малко зехтин и запичаме отново в горещата фурна за 25 минутки, колкото ябълката да омекне.
Коментари
Публикуване на коментар