Портокалов кейк
Що се отнася до десертите, смятам, че трябва да се възползваме максимално от характерните за сезона плодове и да творим по-често сладкиши у дома, с които да радваме малки и големи на масата. В края на зимата едни от най-консумираните плодове са цитрусовите. Аз лично стартирам всеки ден с чаша прясно изцеден портокалов сок, затова у дома винаги се намират големи количества от този слънчев плод. И тъй като неговите свежи вкусови качества заслужават да блестят по-често на домашната трапеза, се разтърсих за рецепти за изкусителни сладкиши с портокали. И резултатът е на лице - чуден портокалов кейк за десерт или моя шедьовър в портокаловите десерти.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Намазваме обилно с масло дъното и стените на тава с падащо дъно. Поръсваме дъното и стените с 3 с.л. захар.
Измиваме хубаво портокалите. Нарязваме единия на тънки колелца и ги подреждаме по дъното на тавичката, така че да се застъпват леко и да формират тънък пласт.
С миксер разбиваме хубаво маслото с останалата захар. Добавяме яйцата и 3 с.л. от сладкото и отново разбиваме. Сладкото трябва да е хомогенно, затова, ако има парченца плод в него, го пасирайте предварително.
Смесваме брашното със солта и бакпулвера и го добавяме в купата при останалите съставки. Бъркаме на висока степен, за да се смесят хубаво всички съставки.
Накрая добавяме настърганата кора и сока на втория портокал и отново разбъркваме хубаво.
Изливаме получената смес върху подредените в тавичката портокали. Печем за около 40 минутки.
Изваждаме кейка от фурната и го оставяме да изстине за 5-10 минутки. Внимателно го обръщаме върху поставка или чиния за сервиране.
В малка касерола загряваме останалото сладко с водата. Оставяме да ври на умерен огън, докато сместа се посгъсти. Докато е още гореща я изливаме върху кейка, като се стараем да го покрием хубаво навсякъде, за да се напои и да остане сочен и приятно сладък.
Необходими продукти:
200 г масло на стайна температура
200 г кафява захар
2 едри и сочни портокала
4 яйца
6 с.л. сладко от смокини (по ваш избор можете да използвате и друго, включително и портокалово)
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
3 с.л. вода
Загряваме фурната на 180 градуса.
Намазваме обилно с масло дъното и стените на тава с падащо дъно. Поръсваме дъното и стените с 3 с.л. захар.
Измиваме хубаво портокалите. Нарязваме единия на тънки колелца и ги подреждаме по дъното на тавичката, така че да се застъпват леко и да формират тънък пласт.
С миксер разбиваме хубаво маслото с останалата захар. Добавяме яйцата и 3 с.л. от сладкото и отново разбиваме. Сладкото трябва да е хомогенно, затова, ако има парченца плод в него, го пасирайте предварително.
Смесваме брашното със солта и бакпулвера и го добавяме в купата при останалите съставки. Бъркаме на висока степен, за да се смесят хубаво всички съставки.
Накрая добавяме настърганата кора и сока на втория портокал и отново разбъркваме хубаво.
Изливаме получената смес върху подредените в тавичката портокали. Печем за около 40 минутки.
Изваждаме кейка от фурната и го оставяме да изстине за 5-10 минутки. Внимателно го обръщаме върху поставка или чиния за сервиране.
В малка касерола загряваме останалото сладко с водата. Оставяме да ври на умерен огън, докато сместа се посгъсти. Докато е още гореща я изливаме върху кейка, като се стараем да го покрием хубаво навсякъде, за да се напои и да остане сочен и приятно сладък.
Коментари
Публикуване на коментар