Спелта с гъби и зеленчуци на фурна

Ако ви се хапва богата зеленчукова манджа, тази идея е точно за вас - питателна, постна, ароматна и много лесна за приготвяне.
Използвайте тава, в която можете да запържите продуктите на котлона и след това да ги преместите лесно в загрятата фурна.



Необходими продукти:
1 ч.ч. спелта
1 едра глава лук
2 моркова
2 стебла целина
6-8 печурки
2/3 ч.ч. замразен грах
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. чубрица
сол на вкус
2 с.л. олио

Загряваме фурната на 180 градуса.
Заливаме спелтата с вряла вода, похлупваме я и я оставяме настрана.

Запържваме нарязаните на ситно лук и моркови в сгорещената мазнина.
Когато лукът стане прозрачен, добавяме нарязаната на ситно целина.
Смесваме подправките и ги добавяме в тавата.
Добавяме нарязаните на парченца гъбки. Разбъркваме хубаво и оставяме да се готвят за 2-3 минутки.

Отцеждаме спелтата и я добавяме в тавата заедно с граха. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Оставяме ястието да заври, след което преместваме тавата във фурната. Готвим за 30-35 минути.

При поднасяне може да поръсите с прясно настърган кашкавал или накълцан магданоз.






Коментари

Популярни публикации