Сочен сладкиш с лимонов крем

Време е за още един лесен и много вкусен сладкиш за почерпка на близки или просто за моментите, в които ни се хапва нещо сладко. 
Вдъхновение за основата на сладкиша взех от блога Супичка - пътеводител на новака в кухнята, а идеята за ароматния лимонов крем си е моя. Всъщност леко киселия и освежаващ лимонов крем контрастира чудесно на сладостта на сладкиша, което ги прави една перфектна комбинация. 



Необходими продукти за блата:
1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао на прах

Необходими продукти за крема:
1 лимон
100 мл прясно мляко
200 мл сметана
2 с.л. пудра захар 

Загряваме фурната на 180 градуса. 
Покриваме кръгла тава с падащо дъно с хартия за печене, а стените намазваме с малко олио. 

Изсипваме содата при киселото мляко и оставяме за няколко минути да шупне. 
Смесваме яйцето, захарта и олиото с миксер. Добавяме киселото мляко и отново разбъркваме. 
Пресяваме брашното заедно с какаото и ги добавяме постепенно към течната смес, докато бъркаме. 
Изсипваме сместа в тавичката и печем за 30-тина минутки. 

Изваждаме готовия сладкиш и го оставяме да изстине за 10-тина минутки. Изваждаме го от тавата и го преместваме върху поставка за торти или широка плоска чиния. 
С помощта на малко ножче издълбаваме дупки в сладкиша, като запазваме извадените от тях трохи. 

Приготвяме крема, като смесваме прясното мляко, сметаната, пудрата захар и лимоновия сок с миксер. Добавяме настърганата кора от лимона и отново смесваме за кратко.
Изливаме сместа върху сладкиша, като се стараем на първо място да запълним хубаво издълбаните дупки.
Накрая поръсваме сладкиша с трохите.  
Оставяме крема да попие за 20-30 минутки преди да разрежем и да поднесем неустоимите сладко-кисели сочни парченца. 







Коментари

Популярни публикации