Кифлички с два вида брашно и пълнеж от локум

Локумените кифлички са чудесни за следобедно кафе или за сутрешна закуска, а тези са още по-добри, защото съдържат по-малко захар и бяло брашно. Последното се постига, като намалим количеството на бялото брашно и добавим брашно от спелта, което е много по-богато на ценни хранителни вещества и фибри за разлика от първото.
Най-добрият пълнеж за тези меки кифлички е познатият на всички български локум, като по желание можете да използвате с аромат на роза или обикновен, който аз лично предпочитам.

 

Необходими продукти:
140 г локум
170 мл прясно мляко
3 с.л. разтопено краве масло
2 яйца
200 г бяло брашно
200 г брашно от спелта
1 пакетче суха мая
1 щипка сол
4 с.л. кафява захар

Разбиваме едно от яйцата в купа. Добавяме захарта, млякото и маслото и разбъркваме хубаво.
Смесваме двата вида брашно с маята и солта.
Смесваме сухите и мокрите съставки и бъркаме, докато сместа стане много гъста. Преместваме я върху набрашнена повърхност и замесваме тесто. Поставяме го в купа, покриваме я с кърпа и оставяме да втаса за 30-тина минути.

Загряваме фурната на 180 градуса.
Нарязваме кубчетата локум на 4 равни части.

Размесваме отново тестото и го разделяме на две еднакви части. Разточваме първо едната половина, докато получим тънка кора. Разрязваме я на триъгълници. Поставяме по 2-3 парченца локум в широкия край на всеки триъгълник и го навиваме.
Повтаряме с втората половина тесто.

Подреждаме кифличките в застлана с хартия за печене тава.
В купичка разбиваме второто яйце и добавяме 1 с.л. прясно мляко. Намазваме всяка кифличка с яйчената смес и поръсваме с кафява захар.
Печем за 20-тина минутки.




Коментари

Популярни публикации