Азиатска салата с алабаш и други цветни зеленчуци

Азиатската храна, и по специално тази на Япония, Тайланд, Виетнам, Корея и Китай, винаги ми е била много интересна заради специфичното съчетаване на продукти и вкусове, което на мнозинството от българите се струва странно и непривлекателно. Така например, кой би се досетил да добави омлет в свежата салата? Резултатът обаче е изненадващо приятен.

Друго ново, поне за мен, е използването на алабаш. Това кореноплодно растение се използва често в европейската кухня, но аз досега не го бях слагала на масата. В азиатската кухня е широко разпространено, особено в салати и туршии, заради което ще се превърне във важен елемент от нашата салата. Но преди да преминем към същината на рецептата, нека обърнем малко повече внимание на това интересно и много вкусно растение.

Вкусът на алабаша е много мек и приятен и напомня на репички. Освен, че е вкусен, притежава и ценни хранителни вещества - витамин С, фолиева киселина, калиеви, фосфорни, магнезиеви и калциеви соли. Не съдържа мазнини и холестерол.
В България се срещат едър и дребен алабаш. Едрият притежава виолетово-синкава кора, а дребният, който ще използваме ние, има светлозелена кора. Последният има и много по-добри вкусови и хранителни качества от едрия.
Алабашът е много вкусен суров, затова можем да го добавяме в салати, например салата с цвекло, моркови и ряпа. Освен това е подходящ за супи, варени или задушени ястия.

Салатата, която аз сглобих от различни рецепти за виетнамски и японски салати, е много богата на вкусове, текстури и аромати. Зеленчуците се режат на тънки ивички, което ги прави лесни за дъвчене, но и запазва разнообразието в цветовете и приятната хрупкава текстура. Запеченият сусам и омлетът добавят ново ниво от аромати, вкусове и текстури, придават по-питателен облик на салата, което я прави чудесна за вечеря като самостоятелно ястие. И накрая чесънът и лютото чушле ще добавят много фина пикантна нотка, защото все пак това е азиатска кухня, но и защото всяко хубаво ястие се нуждае от силен характер.



Необходими продукти:
1 по-едра глава светлозелен алабаш
2 моркова
1 червена чушка
1 краставица
1 стрък пресен лук
1 яйце
2 с.л. сусам
3 с.л. олио
1 лимон
1 с.л. рибен сос
1 скилидка чесън
1/2 люто червено чушле
сол и черен пипер на вкус
5-6 стръка пресен магданоз

Измиваме, почистваме и обелваме алабаша. Нарязваме го на 3-4 парчета и го настъргваме на ленти на рендето.
Измиваме, обелваме и настъргваме на ленти морковите.
Измиваме и обелваме краставицата, отстраняваме вътрешността, където се намират семената и я нарязваме на тънки ивички.
Измиваме и почистваме чушката от дръжката и семената. Нарязваме я на тънки ивички.
Смесваме всичко в купа и поръсваме със 1/2 от лимоновия сок.

Разбиваме яйцето, добавяме 1 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус и го запичаме под формата на тънък омлет върху сух тиган с незалепващо покритие. Печем първо за 2 минутки от едната страна и обръщаме внимателно, за да изпечем и другата страна. Прехвърляме го в чиния и оставяме да изстине.

В сух тиган запичаме сусама, докато покафенее и освободи ароматите си. Когато е готов, го преместваме в малка купичка.

В хаванче стриваме накълцаните чесън и люто чушле с 1-2 щипки сол. Добавяме олиото, рибния сос, останалия лимонов сок и разбъркваме всичко хубаво.

Нарязваме пресния лук на тънки колелца и го добавяме в купата със зеленчуците. Изливаме 2/3 от дресинга и разбъркваме хубаво. Прехвърляме салатата в по-плитка и красива чиния.

Нарязваме омлета на тънки ивички и ги подреждаме върху зеленчуците.
Поръсваме с изпечения сусам.
Накълцваме магданоза и поръсваме с него салата.
Накрая поливаме салатата с останалия дресинг и поднасяме веднага.

   


Коментари

Популярни публикации