Печен шоколадов чийзкейк

Ако лекарите предписваха печене на шоколадови сладкиши у дома вместо успокоителни и антидепресанти, хората щяха да бъдат много по-щастливи и бодри. Известно е, че консумацията на шоколад стимулира производството на серотонин - хормона на щастието. Но не толкова известно е, че приготвянето на шоколадови изкушения у дома води до аналогичен ефект. Причините:
1.) Готвенето разтоварва;
2.) Готвенето у дома с близки е забавно;
3.) Резултатът носи удовлетворение и гордост.

Затова, ако натовареното ежедневие, лошото време или нещо друго ви потиска, успокойте нервите и сервирайте една порция щастие със следната рецепта за печен шоколадов чийзкейк. Не се притеснявайте за захарта - нарочно съм изключила тази съставка, защото в бисквитите и белия шоколад има достатъчно, така че да не ни липсва сладостта на десерта.



Необходими продукти:
2 пакета шоколадови бисквити (около 400 г)
200 г масло на стайна температура 
3 бели шоколада (около 300 г)
400 мл сметана
500 г крема сирене
2 с.л. брашно
3 яйца
1 ч.л. ванилова есенция
2 натурални шоколада (около 200 г)

Натрошаваме хубаво бисквитите в кухненски робот или в хаванче и ги смесваме със 160 г от маслото. Когато получим хубава хомогенна лепкава смес, я разстиламе по дъното и долната част на стените на тава с падащо дъно. Притискаме хубаво с длани, за да оформим стегнат блат. Прибираме тавата в хладилника за 30-40 минути.

Загряваме фурната на 175 градуса.
В огнеупорна купа слагаме 2 и 1/2 бели шоколада и 300 мл сметана. Разтопяваме ги на водна баня (поставяме купата върху тенджерка, пълна с вода и я загряваме на котлона). Бъркаме, докато съставките се разтопят и смесят добре.

В голяма купа поставяме крема сиренето, 50 мл сметана, ваниловата есенция и брашното. Разбъркваме с миксер, докато получим гладка смес. Разбиваме яйцата в отделна малка купа и ги добавяме към сместа постепенно, като бъркаме постоянно.
Накрая прибавяме към сместа и разтопения бял шоколад със сметана и отново разбъркваме.
Изваждаме тавата със стегналия се блат от хладилника и изливаме сместа върху него. Печем за 35 минути в загрятата фурна.
Изваждаме тавата и я покриваме с фолио за печене. Връщаме я отново във фурната и печем за още 20-тина минутки.

Изваждаме тавата и я оставяме да се изстуди за 10-15 минутки.
Отстраняваме стената на тавата и поставяме чийзкейка в хладилника, за да се стегне за 1-2 часа.

Накълцваме останалия бял шоколад на тънки парченца.
На водна баня разтопяваме натуралния шоколад и добавяме маслото и останалата сметана. Бъркаме постоянно, докато получим хубава хомогенна смес.
Изваждаме чийзкейка и го поливаме с шоколадовата смес. Поръсваме с белия шоколад и връщаме отново в хладилника.

Този десерт може да се приготви един ден предварително - така ще има достатъчно време да се стегне хубаво, за да придобие чудесна плътна структура.


 

Коментари

Популярни публикации