Свежа градинска фритата

Повечето от вас, също като мен, сигурно очакват с нетърпение официалното пристигане на пролетта. От една страна, защото ще донесе със себе си хубаво слънчево време, красиво разцъфтели цветя и дървета, весели семейни празници и почивни дни и от друга, защото ще ни донесе и много хубави пресни продукти, които да използваме в кухнята. Мечтаейки си за този сезон, реших да създам едно лесно ястие, което да напомня за свежестта на пролетната градина, да съдържа много зеленина, защото това е един от символите на пролетта. И така се роди тази чудесна фритата (италиански омлет) с тъмнозелени тиквички, зелен боб и риган.

Тъмнозелените тиквички, наричани zuchinni, са тънки и дълги тиквички, с тънка кора и нежна бяла сърцевина. Богати са на калций, калий, фосфор, витамин С и витамини от група В. Много са леки, нискокалорични и лесно смилаеми, което ги прави подходящи за менюто на всички, които искат да отслабнат, както и за децата.  



Необходими продукти:
4 яйца
2 тъмнозелени тиквички
1 ч.ч. замразен зелен боб
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.ч. натрошено бяло саламурено сирене
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Загряваме само горния реотан на фурната на 180 градуса.
Загряваме зехтина в тиган на котлона. Важно е да използваме тиган, който може да бъде поставян в гореща фурна, тъй като така ще завършим приготовлението на ястието. Ако нямате подходящ тиган, използвайте тавичка, в която да запържите съставките на котлона.
Нарязваме тиквичките на полумесеци и ги запържваме в мазнината за 3-4 минутки, докато покафенеят леко. За целта ги разбъркваме от време на време. Поръсваме с една щипка сол.
Добавяме замразения зелен боб, разбъркваме хубаво и готвим за още 3-4 минутки.

В купичка разбиваме яйцата и добавяме подправките. Аз използвах пушен червен пипер (пиментон), заради приятния аромат и за да добавя още един лек цветен нюанс в ястието. Вие можете да използвате обикновен червен пипер или да го пропуснете, ако желаете.
Изливаме яйчената смес в тигана, като се стараем да покрием равномерно всички съставки. Поръсваме с натрошеното сирене и оставяме на котлона за 3-4 минутки.
Преместваме тигана във фурната и запичаме за 5-6 минутки.
Изваждаме от фурната и сервираме ястието топло.
 



Коментари

Популярни публикации