Пицента или пица с полента - вариант 2

След като наскоро ви представих за първи път пицентата или пица, приготвена с полента вместо с тесто, дойде време да ви предложа и втори вариант за топинг. Той включва супер вкусен домашно приготвен доматен сос, ароматни гъбки с мащерка и прошуто.



Необходими продукти за основата:
1 ч.ч. царевичен грис
800 мл вода
4 с.л. масло
1/2 ч.л. сол

За домашния доматен сос:
200 мл домати от консерва
2 скилидки чесън
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1/2 ч.л. захар
1 щипка сол
1 с.л. зехтин за готвене

За топинга:
6-7 едри печурки
1 ч.л. мащерка
1 с.л. зехтин

1 ч.ч. настърган кашкавал
4 тънки парчета прошуто
зехтин за поръсване 

Започваме с приготвянето на домашния доматен сос. Можете да го използвате за всякакъв вид пица, както и като сос за паста. За целта загряваме зехтина в касерола. Накълцваме чесъна и го запържваме в зехтина за 1 минутка. Добавяме ригана и босилека. Следват доматите и захарта. Разбъркваме хубаво соса и оставяме да закъкри, след което намаляваме силата на котлона и го оставяме да се готви, докато се сгъсти - около 15 минутки. Когато се сгъсти, отстраняваме соса от котлона и го оставяме настрана да изстине.

Следва подготовката на блата. Загряваме 800 мл вода в касерола или тенджерка. Добавяме царевичния грис и солта и разбъркваме. Добавяме маслото и започваме да бъркаме постоянно, за да разтворим хубаво маслото и да предотвратим появата на бучки. Когато сместа стане много гъста, я отстраняваме от котлона и разливаме в покрита с хартия за печене плитка и широка тава. Оформяме широк и тънък блат и го оставяме да се втвърди, докато изстива.

В тиганче загряваме 1 с.л. зехтин и запържваме нарязаните на тънки парченца гъби. Добавяме мащерката и обръщаме гъбките няколко пъти, за да се запържат хубаво от всяка страна. Махаме от котлона.

Когато блатът е изстинал, го намазваме с доматения сос, подреждаме отгоре гъбките, поръсваме обилно с настъргания кашкавал и накрая подреждаме парченцата прошуто. Поливаме ги с тънка струйка зехтин и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минутки или докато кашкавалът се разтече и запече приятно.
 

Коментари

Популярни публикации