Пицента или пица с полента - вариант 1

Ако и вие като мен обичате да експериментирате в кухнята и да пробвате нови начини за приготвянето на традиционни рецепти, тази пица ще ви допадне.
Полентата (качамак), също както пицата, е типична храна за Италия, а комбинацията между двете не е нещо неочаквано, но може би много малко хора по нашите географски ширини са я пробвали. Не съм убедена дали този вид пица се подвизава именно под това име, но се съгласете, че то ѝ приляга чудесно и звучи доста апетитно. Така че, навиваме ръкавите, не за да месим тесто за пица, защото няма да ни се наложи, а за да бъркаме енергично полентата, докато я оформяме в основа за нашата вкусна пицента.



Необходими продукти:
1 ч.ч. царевичен грис
800 мл вода
4 с.л. масло
1 топка моцарела
1 тиквичка
1 ч.ч. чери домати
1 стрък пресен лук
зехтин 
сол на вкус   

Загряваме горния реотан на фурната на 200 градуса.
Слагаме водата в широка тенджерка и я загряваме на умерен огън. Изсипваме царевичния грис и маслото, добавяме сол на вкус и започваме да бъркаме постоянно, така че да избегнем оформянето на бучки и да помогнем на двете съставки да се смесят хубаво.
Когато получим гъста еднородна смес (случва се за около 4-5 минутки), отстраняваме тенджерата от котлона.
Покриваме широка тава с хартия за печене и изливаме полентата в средата. С помощта на дървена лъжица или сладкарска шпатула разстиламе сместа, така че да оформим блата за пицата. Не се старайте да бъде равен и красив - най-важното е да бъде вкусен.
Оставяме основата да се изстуди за 5-10 минути.

Нарязваме моцарелата и тиквичката на тънки колелца, чери доматите на половинки, а пресния лук - на ситно.
Върху основата поставяме първо моцарелата, отгоре тиквичките, а в празните пространства - доматките.
Поръсваме с накълцания пресен лук, осоляваме на вкус и поливаме с тънка струйка зехтин.
Печем в загрятата фурна за 30-тина минутки. Печем само на горен реотан, тъй като основата ни е сготвена и остава да изпечем само топинга.
Изваждаме тавата от фурната и оставяме да "си почине" за 10-тина минутки, преди да я разрежем.



Както има всякакви варианти на топинги за стандартната пица, така и пицентата може да се приготви по различни начини, които можете да изпробвате сами у дома. Аз съвсем скоро ще споделя и втора рецепта за пицента с доматен сос и ... куп други апетитни съставки. Скоро :)

Коментари

Популярни публикации