Закуска за здраве

Сутрин обичам да си похапвам обилно любими закуски като палачинки, омлети или печени сандвичи с разтопено сиренце, но има и сутрини, в които предпочитам нещо леко и по-здравословно. Една чудесна комбинация за такива сутрини е сусамов тахан с мед и смляно ленено семе, която мажа върху тънки препечени пълнозърнести филийки или направо върху някой плод като ябълка. Здравословна и зареждаща с енергия до обяд комбинация, която можете да приготвите в бурканче и да използвате наготово всяка сутрин.



Какви са ползите от сусамовия тахан?
Полезен е за стомашно-чревния тракт, особено за профилактика на гастрит и язва и се препоръчва да се приема сутрин на гладно (по 2-3 лъжички). Подпомага и лечението на запек.
Сусамът съдържа много калций, което прави сусамовия тахан чудесна закуска за децата, както и за всички възрастни, тъй като подпомага заздравяването на костно-мускулната система.
Сусамът съдържа също така големи количества магнезий, желязо, мед и антиоксиданти.
Полезен е за бременни и кърмещи жени, жени в менопауза, за всички активно спортуващи, за страдащите от остеопороза и анемия.
(Източник: www.zdravnitza.com)

Накратко ето една идейка за закуска, с която ще се възползваме от всички тези здравословни качества:
2 ябълки
4 с.л. сусамов тахан
4 с.л. мед
1 ч.л. смляно ленено семе
стафиди или ядки по избор за поръсване

Смесваме сусамовия тахан, меда и лененото семе и разбъркваме хубаво.
Измиваме хубаво ябълките и ги нарязваме на филийки. Намазваме всяка филийка със сместа и поръсваме със стафиди или ядки по избор.


Коментари

Популярни публикации