Свинско със сос сатай

От време на време обичам да експериментирам с екзотични кухни, каквато е тайландската. Харесвам я заради богатството от подправки и ароматни съставки, благодарение на които всяко ястие става невероятно апетитно и неустоимо вкусно.

Къри, пресен джинджифил, куркума, лимонова трева, кокосово мляко са само част от продуктите, с които ми е винаги много приятно да готвя. Днес ще направим една чудесна марината за свински шишчета и сос сатай, с който ще ги сервираме. Тайландска къри паста и рибен сос можете да намерите в големите супермаркети на щанда с подправки. В ХИТ има специален, щанд посветен на екзотичните кухни, откъдето много обичам да пазарувам подобни съставки.



Необходими продукти за шишчетата и марината:
600 г свинско месо от плешка
1 с.л. настърган пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 стрък прясна лимонова трева или 2 с.л. сушена
1 с.л. къри
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
6 с.л. кокосово мляко
2 с.л. рибен сос
сока от 1 лимон 
1 ч.л. кафява захар
4 с.л. олио, което ще ни трябва при печенето 
    
Необходими продукти за соса сатай:
300 мл кокосово мляко
1 с.л. тайландска къри паста
2 с.л. кафява захар
1 лимон
1 с.л. рибен сос
2 с.л. брашно

1/2 връзка магданоз и пресен лук за поръсване 


Нарязваме местото на еднакви по големина парчета и ги поставяме в купа.
Смиламе всички съставки за марината в блендер и изсипваме сместа в купата при месото. Объркваме хубаво месото с марината и го оставяме в хладилника за 3-4 часа.

В тенджерка загряваме кокосовото мляко. Добавяме къри пастата, кафявата захар, сока от лимона и рибения сос. Когато заври, добавяме брашното и оставяме да се сгъсти на умерен огън за 7-8 минути.

Изваждаме месото от хладилника и го нанизваме на шишчета. Намазваме ги с малко олио и печем в предварително загрята скара или оребрен тиган за 3-4 минути от всяка страна, докато придобият хубав златист загар.
Поставяме в широка чиния, поръсваме с накълцаните магданоз и пресен лук и поднасяме със соса сатай в купички.
Може да поднесете с гарнитура от жасминов ориз или оризови нудъли, както и със свежа салата от китайско зеле, краставички, репички, пресен лук и мента.



Коментари

Популярни публикации