Сладки с фурми, овесени ядки и шоколад

От домашните сладки по-сладки няма! Толкова по-приятно е да поднесем кафето на гостите си с чинийка домашни сладки. Или пък да знаем, че децата ни похапват сладки, чиито състав познаваме и можем да контролираме. Затова е време да се запасим с няколко рецепти за здравословни сладки, с които да поглезим всички у дома и да се чувстваме спокойни, че хапваме хубава храна.

Ето една рецепта, която не изисква прекалено много и трудни за намиране съставки, а същевременно ни предлага отличен резултат.



Необходими продукти:
150 г фурми
40 г стафиди
100 г овесени ядки
50 г смляно ленено семе
100 г орехи
100 г пълнозърнесто брашно
1ч.л. чия
50 мл вода
130 г кафява захар
80 мл олио от гроздови семена
1 пакетче бакпулвер
80 г натурален шоколад 

Загряваме фурната на 180 градуса.
Смесваме чията с водата и я оставяме да набъбне за 5-6 минутки.
В кухненски робот смиламе овесените ядки и орехите. Не ги смиламе до напълно хомогенна смес, а оставяме да има и по-едри парченца.
Изливаме сместа в купа и добавяме лененото семе, брашното и бакпулвера. Разбъркваме хубаво, след което добавяме нарязания на дребни парченца шоколад и отново разбъркваме леко.
Обезкостяваме фурмите и ги нарязваме на малки парченца.  
В отделна купа смесваме захарта, чията, олиото, стафидите и фурмите. Добавяме мократа смес към сухата и омесваме тесто.
Оформяме топчета, сплексваме ги леко като кюфтенца и ги подреждаме на разстояние едно от друго в покрита с хартия за печене тавичка. Печем в загрятата фурна за 15 минутки.
Изваждаме сладките от фурната и ги оставяме да си "починат" малко върху тавата за 5-6 минутки, след което ги преместване на решетка, за да изстинат напълно.




Освен, че са чудесни за хапване с кафе и чай, тези сладки са много подходящи за бърза закуска в офиса, преди тренировка или за сутрините, в които нямаме време да приготвяме закуска. Можем да ги съхраняваме в кутия за 5-6 дни.






 

Коментари

Популярни публикации