Мини хот-дог с червено зеле и маринован лук

Ние може да се опитваме да се храним здравословно, но нашите половинки, деца или приятели може да не споделят тази цел или просто да търсят начини да се глезят по-често с по-калорични и не много здравословни храни или комбинации от съставки. Истината е, че ако по принцип се храним здравословно, хапването на нещо по-тежко и мазно веднъж или два пъти в месеца, няма да ни навреди. И мъжете ще бъдат доволни, ако ги поглезваме от време на време с нещо, което иначе биха си купили в ресторант за бързо хранене. Разликата е, че ние ще сме го приготвили и може да изберем по-здравословни съставки, както и да контролираме произхода на продуктите, които ползваме. Затова ви предлагам една супер лесна рецепта за мини хот-дог, с която можете да изненадате близките си на домашно парти или докато половинката гледа мач на любимия си отбор.

Освен че ви предоставя възможността да изберете съставките (т.е. вместо кренвирши, да изберете по-качествени наденички или вместо бели хлебчета, да изберете пълнозърнести), друго предимство на тази рецепта е, че съдържа червено зеле, което е богато на антиоксиданти, фибри, витамин С, желязо и йод.


Необходими продукти за 4 порции:
4 мини хлебчета за хот дог  
2 тънки наденички (аз използвах виенски наденички, които купих от магазин ХИТ)
1/4 глава червено зеле
1/2 глава лук
4 с.л. зехтин
1 и 1/2 с.л. оцет
1/2 ч.л. сумак 
1 кисела краставичка
1/2 люто зелено чушле
горчица и барбекю сос на вкус и по желание 
сол на вкус

Започваме с червеното зеле, тъй като ще му трябва време да поомекне. Нарязваме го на тънко, осоляваме го и го намачкваме хубаво с ръце. Оставяме го да омекне за 1-2 часа.

Нарязваме лука на тънки полумесеци, добавяме 1 с.л. зехтин, 1/2 с.л. оцет и 1/2 ч.л. сумак. Разбъркваме хубаво и оставяме настрана, за да се маринова.

Овкусяваме червеното зеле с 3 с.л. зехтин и 1 с.л. оцет и разбъркваме хубаво. Ако има нужда от още сол, добавяме по свой вкус. 

Нарязваме киселата краставичка на тънко по дължина.

Нарязваме лютото чушле на тънко. То е само по желание за любителите на силно пикантните храни. 

Загряваме оребрен тиган на котлона. Разполовяваме наденичките и ги печем за 1-2 минутки от всяка страна. 

Разрязваме хлебчетата, така че да получим джобче и ги изпичаме на тигана за не повече от 1 минутка от вътре и от вън - колкото да получим лека хрупкава коричка. 

Когато всички продукти са готови, започва подреждането на съставките в хлебчетата. Започваме като подреждаме върху долната част на хлебчето малко от червеното зеле, маринования лук, киселите краставички, поставяме половин наденичка, поръсваме с лютото чушле и завършваме с горчицата и барбекю соса. 


  

Коментари

Популярни публикации