Лазаня с печурки и прошуто

Днес ви предлагам една интересна, много ароматна и супер вкусна лазаня, чиято рецепта в оригинал се нарича Винчисграси и включва сушени губи и прошуто. Аз обаче не открих сушени гъбки, затова реших да действам смело с половин кило от любимите ми пресни печурки. Оригиналът на рецептата ще намерите в списание GoodFood, а ето я моята интерпретация.


Необходими продукти:
500 г кафяви печурки
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
1 ч.л. сушена мащерка
500 мл топло прясно мляко
100 мл готварска сметана на стайна температура 
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин
100 г прошуто
12 листа лазаня
150 г прясно настърган пармезан 
сол и черен пипер на вкус

Измиваме хубаво печурките и ги нарязваме на парченца.
Загряваме маслото и зехтина в дълбок тиган или тавичка и запържваме гъбките за 2-3 минутки.
Добавяме нарязания на ситно чесън, дафиновия лист и мащерката. Разбъркваме хубаво и оставяме да се пържат за още 4-5 минутки.
Когато гъбките поомекнат, добавяме постепенно млякото, като междувременно разбъркваме. Овкусяваме със солта и черния пипер.
Когато млякото заври, добавяме сметаната, разбъркваме хубаво и оставяме да се готви за още 3-4 минутки.

Намазваме с малко зехтин дъното и стените на тавичка с правоъгълна форма. Поставяме първия ред кори за лазаня, покриваме ги хубаво със сос, подреждаме няколко парченца прошуто и поръсваме с прясно настъргания пармезан. За него ви съветвам да използвате белачка за картофи, с която ще получите чудесни тънки парченца пармезан, който да подредите върху прошутото.
Поставяме следващия пласт кори и повтаряме процедурата със соса, месото и сиренето.
Последния пласт кори поливаме обилно със соса, малко зехтин и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-тина минутки.



Коментари

Популярни публикации