Ароматен карфиол на фурна

Карфиолът е често пренебрегван в кухнята и рядко го ползваме освен в супи и гарнитури, в които обикновено го смесваме с броколи, моркови и зелен боб. Но днес ще ви предложа една рецепта, в която карфиолът ще играе главна роля и ще придобие толкова апетитен аромат и вкус, че с гордост можем да го поднесем като основно постно ястие или перфектна гарнитура към месо или риба.

  

Необходими продукти:
1 глава карфиол
3 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
3-4 сушени домати от буркан
1 с.л. смес от сушени подравки - риган, мащерка, розмарин
черен пипер на вкус
4 с.л. зехтин
4 с.л. прясно настърган пармезан

Измиваме хубаво карфиола и разделяме цветчетата. Поставяме ги в тава за печене.
В блендер поставяме чесъна, 2 стръка от пресния лук, сушените домати, подправките и зехтина. Блендираме и изсипваме сместа върху карфиола. Разбъркваме хубаво и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути или докато карфиолът омекне.
Изваждаме карфиола от фурната, прехвърляме го в чиния за сервиране и поръсваме с прясно настъргания пармезан и накълцания стрък пресен лук.




Коментари

Популярни публикации