Ароматен златен ориз с пиле и шафран

Пиле с ориз е класическа манджа, която почти всяка домакиня приготвя у дома. Аз ще ви предложа обаче един вариант, в който ще отдадем заслужено място на ароматните и пикантни подправки, които могат да превърнат всички стандартни съставки в неустоими ястия, достойни за царска трапеза.
Ястието е специално, защото ще използваме и най-скъпата подправка в света - шафран. Ако разполагате със сушени цветове шафран, ги добавете в топлата вода, с която ще залеем ориза. Така цветчетата ще освободят чудесния си оранжев цвят, на който ще се дължи златистия нюанс на ориза. Ако нямате под ръка цветове, използвайте стрития вариант на подправката заедно с куркума - отново ще получите превъзходен златен цвят.



Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2 пилешки гърдички
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. индийско къри
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. шафран
1/2 ч.л. пикантен червен пипер
3 ч.ч. вода
сол на вкус
3 с.л. зехтин за готвене
200 мл кисело мляко
1 връзка копър 

Нарязваме пилешките гърдички на еднакви по големина дребни парченца.
Нарязваме на ситно лука, накълцваме чесъна, а морковите нарязваме на тънки пръчици с дължина около 3-4 см.
В дълбок тиган или тавичка загряваме зехтина и запържваме лука и морковите. Когато поомекнат, добавяме чесъна и подправките. Разбъркваме хубаво всичко и добавяме пилето.
Оставяме го да се запече за 1-2 минутки от едната страна, след което обръщаме парченцата за още 1-2 минутки.
Добавяме ориза и отново разбъркваме хубаво всички съставки.
Наливаме горещата вода (ако налеем студена, ще забавим процеса на готвене, затова винаги затопляйте водата преди да я добавите към ястието).
Похлупваме и оставяме да се готви за 20-тина минутки. Ако има нужда, добавяме още вода. Целта е да остане винаги малко повече вода в ориза, тъй като и след отстраняване от котлона той ще продължи да я абсорбира и ястието може да стане твърде сухо.
Разбъркваме киселото мляко с накълцания на ситно пресен копър и сервираме ориза с 2-3 с.л. от този освежаващ сос. Киселото мляко ще потуши и пикантния вкус за тези, които не търпят прекалено люта храна.




Коментари

Популярни публикации