3 навика на здравословното хранене

Яденето, особено, когато включва приготвени с много любов и хубави съставки ястия, е едно от най-приятните ежедневни преживявания. То ни набавя не само необходимите хранителни вещества, но е и повод да се съберем с близки хора, да побъбрим приятно за интересни неща и да се заредим с хубави емоции.


Знаете ли обаче, дали се храните правилно?
Ако след като станете от масата, усещате тежест в стомаха, често страдате от газове и запек или скоро, след като сте се нахранили, огладнявате отново, то значи, че не се храните правилно.
Спазването на следните 3 навика ще ви гарантира правилно хранене със здравословен ефект:

1.) Комбинирайте храната правилно

Дори и да ядем хубава храна, приготвена с качествени съставки, ако комбинацията между тях не е подходяща, може да затрудним храносмилането ѝ. Ето няколко основни правила при комбинирането на ястията:

- Белтъците (мляко, млечни продукти, яйца, месо, риба и морски дарове) е хубаво да се комбинират само със зеленчуци.
- Избягвайте комбинацията на белтъци с въглехидрати (тестени изделия, зърнени и бобови култури, ориз, картофи). Т.е., ако хапвате месце, пропуснете хляба и картофите.
- Въглехидратите е хубаво да се комбинират само със зеленчуци и растителни мазнини.
- Плодовете се хапват на гладен стомах, а не като десерт след основното ястие.  
- Избягвайте консумацията на всякакви напитки по време на хранене. Може да изпиете чаша вода преди да седнете на масата, но след това всички напитки, както и алкохолът, пречат на стомашната киселина и затрудняват функцията ѝ.

2.)  Хапвайте бавно и дъвчете повече

Храносмилането започва от момента, в който вкусовите рецептори в устната кухина усетят храната, т.е. от първата хапка. Разграждането на храната става механично и химично. Доброто механично разграждане, което зависи от нас, има ключово значение за правилното химично разграждане.

Повечето хора дъвчат средно между 7 и 14 пъти всяка хапка, а специалистите препоръчват това да се прави между 30 и 50 пъти. По-дългото дъвчене спомага за по-доброто смесване на храната със слюнката, която задейства химичното ѝ смилане. Когато не сме сдъвкали добре храната, ние затрудняваме по-нататъшното ѝ храносмилане.

Разбира се, трудно е да седим и да броим на масата колко пъти ще сдъвчем всяка хапка, но поне можем да се постараем да го правим по-дълго и внимателно, без да бързаме, а наслаждавайки се на всички вкусове.

3.)  Не преяждайте

Това е най-трудният момент, особено, когато хапваме нещо наистина вкусно. Кога да спрем?
Защо изобщо трябва да спираме, преди да сме си изяли всичко? Истината е, че храната, която е необходима на всеки човек, за да се зареди с необходимите калории и хранителни вещества, се равнява на обема храна, който може да побере в двете си шепи. Препълването на чиниите или хапването на 2 порции, винаги води до преяждане, а това означава, че претоварваме храносмилателната система, която няма възможност да разгради и усвои пълноценно всичко, което сме ѝ "сервирали".

Затова е важно да хапваме бавно, за да позволим на сигналът, който идва от стомаха към мозъка, за да ни уведоми, че сме нахранени, да пристигне преди да поемем прекалено голямо количество храна. След една порция може да се чувстваме все още гладни, но това не означава, че имаме физическата нужда от допълнителна порция.

Направете следния експериметн с тялото си - ако се чувствате все още гладни, след като сте хапнали, починете няколко минути, преди да посегнете към втората порция. Ако тялото ви е получило всичко, от което има нужда, ще го усетите и гладът ще изчезне. В противен случай, ако прибързате и изядете още храна, рискувате вместо с хубави спомени от ястието и сит стомах, да станете от масата с тежест и дискомфорт.

И за финал не забравяйте - храната е важна не само за утоляване на глада и за емоционалното преживяване, докато я консумираме, но и за дългосрочното ни здраве. Хубавата, добре комбинирана и правилно консумирана храна ще ни гарантира физическо и психическо здраве и дълги дни, в които да се наслаждаваме на богатството от вкусове и аромати в кухнята.


Източници:
www.bb-team.org
www.biopogled.com

Коментари

Популярни публикации