Кулинарни трикове за по-вкусна храна - част 1

Реших да споделя с вас някои от любимите си кулинарни трикове, които съм научила от най-различни доверени източници и които гарантирано правят храната още по-вкусна и атрактивна. Тъй като почти всеки ден научавам по нещо ново, очаквайте и втора, а защо не и трета част със списък на различни техники и похвати, които изглеждат на пръв поглед дреболия, но могат да внесат ключова промяна в храната, която поднасяме. И така, ето ги първите 10 трика:

1. Когато приготвяте паста, запазвайте по 1 ч.ч. от водата, в която сте я варили. Добавяйте я в тигана, в който смесвате пастата със соса или я оставете в самата паста. Това ще гарантира, че пастата ви ще се запази сочна и няма да изсъхне.


2. Когато приготвяте ориз (на фурна, ризото или паеля), се уверете, че водата е достатъчна, за да се запази оризът сочен и след като го сервирате. Оризът абсорбира много вода не само по време на готвенето, но и докато изстива, така че добавяйте по малко гореща вода (1/2 ч.ч.) преди да изключите котлона или фурната. Така оризът няма да изсъхне, а ще остане сочен и много вкусен.

3. Не изхвърляйте изсъхналия хляб. Стига да не е мухлясал, можете да го използвате все още за толкова много ястия. Сложете го в блендер заедно със сол, сушени зелени подправки (риган, босилек, мащерка, розмарин), черен пипер, червен пипер, настърган пармезан и направете ароматни трохи, с които можете да поръсите паста или салата. Друг вариант е да го нарежете на едри парченца и да го добавите към салата с домати, краставици, червен лук, босилек, зехтин и балсамов оцет - получава се т.нар. салата Панцанелла.


4. Когато използвате пресни ябълки, круши или авокадо за десерти и салати, ги полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнеят, докато ги поднесете.

5. Използвайте ножица. Да, правилно прочетохте. Можете да си купите ножица за готвене или специална ножица с няколко остриета за рязане на свежи подправки. С ножицата можете да режете директно в купата са салата пресния лук, листните зеленчуци и пресните подправки. Ножица за пиле пък ще ви помогне да нарежете печеното пиле много по-бързо и лесно.

6. Смилайте подправките си непосредствено преди да ги сложите в ястието и по-рядко използвайте готови смлени такива. Купените смлени подправки губят много по-бързо аромата си и може да изветреят напълно в бурканчетата или пакетчетата, в които ги съхраняваме. Затова се снабдете с хаванче и подправки на зърна или семена (черен пипер, бахар, кимион, канела и пр.).


7. Снабдете се с няколко саксийки от любимите си пресни подправки (босилек, розмарин, мащерка, мента и т.н.) и ги използвайте вместо сушените им заместители. Наближава пролетта, затова можете и да си засадите в саксийки на терасата или в градината, ако имате късмета да живеете в къща.  

8. Когато готвите супа или ястие, което се нуждае от вода, сгрявайте водата предварително в електрическа кана или на съседния котлон - така ще засилите процеса на готвене. Обратното, ако добавите хладка вода към ястието на котлона, ще забавите процеса на готвене.

9. Не отваряйте вратата на фурната, за да проверите какво се случва, освен ако не сте сигурни, че ястието е готово или има нужда от добавки. Всяко отваряне на фурната понижава температурата и това забавя процеса на готвене, а в случаи с по-деликатни ястия, като някои десерти например, може да доведе до нежелани резултати.

10. Дръжте доматите извън хладилника - така те ще се запазят сочни и сладки за по-дълго време.

Коментари

Популярни публикации