Шоколадово ризото

Със сигурност сте виждали и пробвали ризото във всякакви варианти със зеленчуци, месо, риба, морски дарове, сирене и всички останали типични за Италия съставки, но може би не сте чували за шоколадово ризото. Е, оказа се, че и такова чудо на кулинарията съществува и в момента, в който научих тази рецепта, реших да я изпробвам и споделя. Оказа се изключително вкусно, леко пикантно и много подходящо за един нетипичен десерт.



Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз арборио
5 ч.ч. вода
2 пръчки канела
2 пъпки карамфил
кората на един портокал
100 г натурален шоколад
1 с.л. масло
1 ч.л. сушено стрито чили

Сипваме водата в тенджера и добавяме канелата, карамфила и половината портокалова кора. Оставяме да заври.


В тиган капваме няколко капки зехтин и го разнасяме хубаво по цялото дъно и стените. Запичаме ориза, докато започне да пука.
Сипваме 3 ч.ч. от ароматизираната вода и разбъркваме хубаво. Оставяме да се вари на умерен огън за 4-5 минутки.
Когато оризът попие хубаво водата, добавяме още от течността. След още 10-тина минутки добавяме маслото и чилито за малка пикантна нотка и разбъркваме хубаво.
Накрая добавяме натрошения шоколад и бъркаме, докато се разтопи и покрие хубаво всички зрънца ориз.
Сервираме с няколко тънки парченца портокалова кора.
 

Коментари

Популярни публикации