Панакота с ванилия и шам фъстък

Панакота (Panna cotta) е италиански десерт, който се приготвя от сметана, захар и желатин. Могат да се добавят всякакви ароматизатори като ванилия, ром, кафе, мента или други, както и всякакви плодове и ядки.
За нашата панакота обаче, ви предлагам да не ползваме тежката и по-калорична сметана, а една лека и много приятна комбинация от прясно и кисело мляко. Така ще получим десерт, който всеки би хапнал с удоволствие, дори и след обилна вечеря.



Необходими продукти:
400 мл кисело мляко
300 мл прясно мляко
6 с.л. захар
1 шушулка ванилия
1 пакетче желатин
4 с.л. студена вода
3 с.л. накълцан шам фъстък за декорация

Киселото мляко трябва да е със стайна температура, затова го изваждаме от хладилника поне 1 час преди да приготвим десерта.
Разбиваме го много хубаво, така че да премахнем всички бучици и да го направим гладко и фино.
С нож прорязваме шушулката ванилия по дължина и изтъргваме ароматните семенца. Добавяме ги в киселото мляко и разбъркваме хубаво.

Загряваме в тенджерка на котлона прясното мляко и разтваряме в него захарта.
Разтваряме желатина в студената вода и го добавяме към топлото мляко. Разбъркваме хубаво и отстраняваме от котлона.
На много тънка струйка изливаме топлата млечна смес при киселото мляко, като бъркаме постоянно.
Наливаме получената смес в купички (аз използвах метални купички за крем карамел) и ги прибираме в хладилника да се стегнат за минимум 4-5 часа.

Когато дойде време да сервираме десерта, изваждаме купичките и ги потапяме в съд с топла вода за 1-2 минутки. Това ще ни помогне да ги извадим по-лесно невредими от купичките. С нож отделяме внимателно крема от стените на купичката, обръщаме купичката върху чиния и оставяме кремчето да "цопне" в нея.
Накрая поръсваме с накълцания шам фъстък.
Да ви е сладко! :)


 

Коментари

Популярни публикации