Капоната с патладжан

Капоната представлява италианско ястие с патладжан, домати и зеленчуци, което прилича много на нашите летни яхнии. Родината му е Сицилия, откъдето не пропуснах да си взема поредната кулинарна книга с местни ястия. Именно от страниците на тази книга ще оживее в нашите чинии рецептата, която ще споделя с вас.



Необходими продукти:
1 глава лук
3 патладжана
2 червени чушки
1 стрък целина
400 мл домати от буркан
100 г зелени маслини
2 с.л. каперси
2-3 стръка пресен риган или 1 ч.л. сушен
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин за готвене

Обелваме на половина патладжана - под формата на зебра. Нарязваме го на кубчета, поставяме ги в купа, осоляваме обилно и ги разбъркваме. Притискаме ги с чиния и оставяме за 2 часа, за да се отдели горчивия им сок.
Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в загрятия зехтин.
Добавяме нарязаните на квадратчета чушки и отново оставяме да се задушат под капак заедно с лука за 5-7 минутки.
Добавяме изплакнатия и отцеден патладжан и нарязаната целина.
След това идва ред на доматите, захарта и подправките. Разбъркваме всичко хубаво и оставяме да къкри на умерен огън, докато патладжанът се сготви.
Накрая добавяме маслините и каперсите и оставяме на котлона за още 3-4 минутки.
Поръсваме с настърганата кора на един лимон и сервираме.


Коментари

Популярни публикации