Яхния с крехко свинско, моркови и червено вино

Ако разполагате с 2 и половина часа за творене в кухнята, си струва да приготвите тази яхния, в която месото е толкова ароматно и крехко, че се топи в устата.


Необходими продукти:
1 кг свинско месо
2 с.л. олио
1 едра глава лук
4 моркова
2 с.л. брашно
1 ч.ч. червено вино
1 с.л. бял винен оцет
1 ч.ч. вода
2 дафинова листа
1 с.л. мащерка
1 с.л. хрян
1 с.л. мека горчица
1 лимон
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме свинското месо на еднакви по големина кубчета, поръсваме го със сол и черен пипер и го запържваме в сгорещеното олио, докато страните му се зачервят. Изваждаме го в тавичка.
В сгорещеното олио запържваме нарязания на ситно лук за 1-2 минутки.
Добавяме брашното и бъркаме енергично. Наливаме виното и водата, добавяме дафиновите листа и мащерката и оставяме да кипне.
Изливаме соса в тавичката при месото, добавяме нарязаните на колелца моркови, завиваме с фолио за печене и печем за 1 час на 190 градуса.

Изваждаме тавата и прецеждаме внимателно соса. Изхвърляме дафиновите листа, а месото и зеленчуците връщаме в тавата.
В горещия сос добавяме горчицата, хряна и изцедения лимонов сок и разбъркваме. Опитваме на вкус и ако се наложи, добавяме още сол.
Изливаме соса в тавата и печем за още 1 час, докато месото стане крехко.



Сервираме с ароматни печени картофи. За тяхното приготовление ни трябват:

3 картофа
4 с.л. масло
2 с.л. накълцана мащерка 
1 скилидка чесън
 
Сваряваме картофите. Отцеждаме ги и без да ги белим, ги разполовяваме по дължина.
Разтопяваме маслото, добавяме в него пресования чесън и мащерката и поливаме с тази смес картофите. Запичаме ги на фурна за 15-тина минутки.

 

Коментари

Популярни публикации